Читај ми!

„Седам величанствених“ од сутра у Центру „Сава“

Фестивал документарног филма „7 величанствених“ девети пут пред Београђане доноси најбоље наслове европског дугометражног документарног стваралаштва. Од 30. јануара до 3. фебруара на програму ће бити „У потрази за Шугарменом“, „Чај или струја“, „Последња кола Хитне у Софији“, „Зимски номади“, „Приватни свемир“.

Девети филмски фестивал „7 величанствених" одржаће се у Великој дворани Центра „Сава", где ће од 30. јануара до 3. фебруара бити приказана вансеријска селекција од седам најбољих наслова европских дугометражних документарних остварења.

Селектор је, као и претходних година, дански филмски посленик Туе Стин Милер, који је поново и гост Београда.

За свечано отварање одабран је шведско-британски филм У потрази за Шугарменом редитеља Малика Бенђелула, који је ове године номинован за Оскара, па због тога неће моћи да дође у Београд.

Реч је о једном од највећих биоскопских хитова у свету, „задивљујућем документу о чуду, сведочанству о снази поезије, причи о пророку који је пронашао своје место, бајци о изгнаном кога позивају да се врати", истичу оснивачи и директори фестивала Зоран и Светлана Поповић.

Прве вечери смотре биће приказана и копродукција Белгије, Француске и Марока Чај или струја. Редитељ Жером Ле Мер присуствоваће пројекцији, а затим и разговарати са публиком. Антрополошка студија, снимљена у мароканским планинама незагађеним технологијом, на духовит начин преиспитује вредности које доноси савремена цивилизација.

Наредних дана на програму ће бити Последња кола Хитне у Софији Илана Метева, у копродукцији Бугарске, Хрватске и Немачке, шведско-дански филм Палме у режији Кристине Линдстрем и Мод Никандер, фински Саундбрејкер редитеља Кимоа Коскеле, швајцарски Зимски номади Мануела фон Штирлера и чешки Приватни свемир Хелене Трештикове.

Као што је то био случај и ранијих година, гости ће, осим што ће разговорати са публиком после пројекција, током Фестивала држати и радионице за младе филмске ауторе.

број коментара 0 Пошаљи коментар