Читај ми!

Новак је поручио деци да не одустају од снова и дао пример како се они остварују

У свом победничком говору на Аустралијaн опену Новак је поручио деци да не одустају од својих снова. Психолог Ивана Оролицки сматра да је каријера Новака Ђоковића уџбеник из психологије мотивације.

Пратећи досадашњу Новакову каријеру добили смо праве и квалитетне лекције из психологије мотивације, наглашава гошћа Јутарњег програма, психолог Ивана Оролицки, дриректорка Основне школе „Светозар Марковић“ у Београду.

„Без обзира да ли су у питању ти највећи снови које може једна особа у милион да достигне, али има пуно довољно великих снова и циљева којима млади људи могу да теже. И управо смо пратећи Новака видели све битне ствари“, истиче Оролицка.

Видели смо шта значи краткорочни, а шта дугорочни циљ. Колико одрицања је потребно да бисмо достигли неки важан циљ у животу. Затим, како да се подигнемо после пораза. Како део по део да унапређујемо и такмичимо сами са собом, додаје психолошкиња.

„Још једна битна ствар је и истрајност. Значи, морам да будем дуго времена на врло високом нивоу. Одржати постигнуће је још једна лекција из психологије мотивације коју смо могли да видимо од Новака.“

Оролицки признаје да би вероватно њена прва реакција на Новакову изјаву, када је као седмогодишњак рекао да му је циљ да постане првак, била помисао да је нереалан, али неки ипак успеју у томе, мада је очигледно колико одрицања и рада је потребно.

Међутим, постоје и они снови везани за образовање, уметност или спорт који су много достижнији и не морају подразумевати само категорију најбољи на свету, већ може бити и довољно добар, један од најбољих у групи бољих и тако даље, напомиње гошћа Јутарњег програма.

„Деца која остварују висока постигнућа просто се уоче у школи. То су деца за коју видите да им није тешко да у нечему проводе више времена, да нешто брже уче, лакше савладавају, да су спремна на одрицања. У смилу – нећу отићи на рођендан или нећу отићи на екскурзију да не бих пропустио тренинге и слично“, објашњава Оролицки.

Када су ранији узрасти у питању, неопходна је и подршка средине, школе и породице, како би се полако развијала та саморегулација у учењу, спремност на одрицања, извесна доза дисциплине и истрајност.

„Ипак, врло је важно поставити реална очекивања и можда мало виша. Није добро поставити нереална очекивања јер то онда доводи до фрустрација, незадовољства, патње. Али та нека мало виша очекивања могу да имају мотивациони ефекат“, истиче психолошкиња.

Улога родитеља

Дешава се да родитељи понекад буду у ситуацији да донекле омету дете у остварењу неких снова, или му превише указују на ризике посвећивања нечему где успех није сигуран.

Али ако виде да је дете заиста томе посвећено, онда је важно да родитељ укаже на ризике и да укаже на проналажење неког алтернативног пута, неког плана бе, за случај да не успе, рецимо као врхунски спортиста где једна повреда може да поремети све планове.

„Битно је подржати одређени таленат и интересовања и не очекивати од детета да у свему буде на врхунском нивоу, него у ономе што га занима“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, психолог Ивана Оролицка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се