Читај ми!

„Цврчкетина“ у слободној продаји у ЕУ од 24. јануара

Од краја јануара прехрамбени производи направљени од праха домаћих цврчака, наћи ће се у слободној продаји широм Европске уније. То је најновија одредба Европске комисије која ступа на снагу 24. јануара.

Након позитивног мишљења Европске агенције за безбедност хране, делимично одмашћени прах acheta domesticus, постао је трећа врста хране на бази инсеката одобрена за употребу у Бриселу и државама Уније.

Комисија је нешто раније одобрила продају и потрошњу сушеног брашнастог мољца и миграторног скакавца. Све ове мере имају заједнички циљ, а то је увођење јефтиних и са ниским утицајем на животну средину извора протеина на европском тржишту хране, како би дали алтернативу онима који желе да смање потрошњу меса, чија интензивна производња има многобројне последице на животну средину и здравље.

Отварање тржишта инсеката у прехрамбене сврхе омогућено је захваљујући ажурирању Уредбе о храни Уније донете 2018. године не би ли на тај начин олакшали и убрзали његову ауторизацију и регулисање а без да се снизе високи стандарди о безбедности хране у Унији.

На потрошачима је да одлуче да ли ће пробати ову нову врсту исхране или не, исхране која се већ користи у облику традиционалних производа који долазе из Азије. Наиме од 24. јануара ове године, вијетнамска компанија „Крикет" пласираће на европско тржиште нову храну на бази домаћег праха од цврчка тј. брашна.

Не би ли и друге компаније добиле исту дозволу морају прво да прођу кроз све неопходне провере безбедности хране предвиђене Уредбом. Ово брашно ће бити могуће користити као базу за спремање хлеба, крекера, грисина, биће помешани за брашном које се већ користи за кекс, сосеве, у производима на бази кромпира, махунарки, поврћа, у пицама, у производима који су замена за месо, у пиву, чоколади, прженом кромпиру.

Италијани нису одушевљени храном од инсеката, наиме њих 54 одсто је против, 24 одсто је индиферентно а 16 одсто је за.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво