Читај ми!

Жути брашнасти црви ускоро у људској исхрани

Европска агенција за безбедност хране исиче да жути црви имају висок садржај протеина и могли би ускоро да се користе у исхрани људи широм Европе.

Храна од жутог брашнастог црва, слаткиши, кекс, тестенине и пљескавице, ускоро би могли масовно да се производе широм Европе, након што је Агенција за безбедност хране ЕУ инсекта истакла да је та храна сигурна и безбедна за људе.

Деликатесни брашнасти црви можда нису препоручљиви за све. Људи са алергијама на козице и прашину вероватно ће имати реакцију на ларве Tenebrio molitor, било да се једу у облику праха, као део рецепта или као хрскава грицкалица, можда умочена у чоколаду.

Закључак научника из Агенције за безбедност хране ЕУ, након пријаве прве француске компаније за производњу инсеката за храну, "Микронутрис", требало би да доведе до одобрења за целу ЕУ у року од неколико месеци.

Главне компоненте инсеката су протеини, масти и влакна, а сматрају се потенцијално одрживим извором хране са ниском емисијом угљеника за будућност. Кад се осуши, инсект има укус кикирикија.

„Прва процена инсеката као нове хране може отворити пут за прво одобрење широм ЕУ. Наша процена ризика је одлучујући и неопходан корак у регулацији нове хране подржавајући креаторе политике у ЕУ у доношењу научно заснованих одлука и обезбеђивању безбедности потрошача", рекао је Ермолас Верверис, научни службеник у агенцији за сигурност хране.

Храна заснована на инсектима већ дуго се сматра делом решење за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште у производњи хране.

Жути брашнасти црви у  облику ларве Tenebrio molitor, припадају породици тамним бубамарама.

На фармама се обично хране пшеничним брашном или мекињама, иако су сваштоједи. Јаја се од парења одраслих одвајају просејавањем како би ларве могле да расту одвојено. Процес након бербе укључује испирање ларви водом, убијањем потапањем у кључалу воду до пет минута и дехидрацијом у пећницама, паковању и складиштењу.

„Постоје јасне еколошке и економске користи, ако традиционалне изворе животињских протеина замените онима који захтевају мање хране, производе мање отпада и резултирају мањом емисијом стаклених гасова. Нижи трошкови и цене могли би повећати сигурност хране, а нова потражња отвориће и економске могућности", истакао је Марио Макози, економски статистичар и професор на Универзитету у Болоњи.

Осушени жути брашнасти црви могу се јести као предјело и могу се наћи у различитим укусима. Иначе, инсект се може претворити у састојак брашна за десерт.