Читај ми!

Изнајмите козу и будите пастир из удобности сопственог дома

У питомом Драгачеву, на обронцима планине Јелице, у засеоку Броћићи на 70 хектара ливада, воћњака и шума, козе пасу и брсте, а потом дају најквалитетније млеко. Ко жели, може да изнајми козу и на располагању су му њени производи.

Несвакидашња акција тима који стоји иза овог стартапа, нуди прилику да изнајмите козу, будете пастир на даљину и добијате редовно, у току сезоне свеже млеко, деликатесне сиреве, јогурт, кефир, сурутку.

Како наводи гошћа Јутарњег програма, Александра Џанчић, на идеју да покрену ову акцију су дошли пре свега у намери да производи доспеју до крајних корисника у градовима.

„Као и из једне велике жеље и вере да села у Србији имају будућност и да је она баш ту, на свежем ваздуху, на обронцима планина и уз звуке стада. Сама платформа је идеја Ненада Маринковића, који је и власник пољопривредног газдинства, уједно и пастир који чува козе у Драгачеву“, додаје Џанчићева.

На овај начин су желели, каже Џанчићева, и да помогну малим домаћинствима која често немају довољно ресурса да се на правилан начин баве негом животиња и да чувају млеко и прерађевине. С друге стране, препознали су да велики број људи у граду жели да дође до тих квалитетних домаћих производа.

Како објашњава Ђорђе Дубовина, заинтересовани могу да се пријаве путем сајта на коме ће попунити пријаву, а касније ће добити све детаље.

„Ми позивамо људе да се пријаве, као и мала домаћинства која желе да се прикључе овој платформи како бисмо им помогли да и они пласирају своје производе и да зараде нешто од тога“, додаје Дубовина.

Они који изнајме козу за узврат добијају производе. У овом тренутку у понуди су два пакета производа у зависности од количине млека коју желе да добију.

„У већем пакету се добија 15 литара млека и можете да одаберете да ли желите да добијете француски козји сир, халуми, јогурт, млеко. Можете да дате име кози, да јој направите огрлицу, а можете и да је посетите и на фарми. У једном тренутку ће бити организоване и радионице за прављење сирева“, додаје Александра Џинчић.

„Власници“ коза производе могу да добију у периоду од априла до октобра, а до сада се већ пријавило преко две стотине људи који желе да изнајме козу.

Тренутно на фарми је око осамдесетак коза, а у јануару стижу нова стада алпских и санских коза из Француске.

Слични програми постоје у Италији и Скандинавији, али овај конзорцијум има опцију да се заинтересоване фарме прикључе овом програму, што није случај са овим програмом, објашњава Дубовина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи