Читај ми!

Објављена листа најскупљих градова за живот, Њујорк на првом месту

Њујорк је био најскупља светска метропола 2022. године, чиме је поделио нежељену титулу са Сингапуром, јер су растуће цене енергије удвостручиле стопу инфлације у главним светским градовима, према годишњем истраживању Економист интелиџенс јунита (ЕИУ).

Прошлогодишњи лидер Тел Авив пао је на треће место, док се Сиднеј ушуњао у првих 10, а Москва и Санкт Петерсберг у Русији су се попели за чак 88 места јер су санкције и раст цена нафте погурале цене навише, наводи се у извештају ЕИУ о трошковима живота у свету, наводи Гардијан.

Главни град Венецуеле, Каракас, са повећањем цена од 132 одсто у 2022, имао је знатно нижу стопу од оне током хиперинфлације која је 2019. износила преко 25.000 одсто, али није био укључен у истраживање.

Јачање валута био је један од фактора који је подигао градове на ранг листи. Шест од осам били су амерички градови, предвођени Атлантом која је са 42. пала на 46. место на ранг листи од 172 града.

Америчка валута је нагло ојачала у односу на скоро све друге, пошто су Федералне резерве САД повећале каматне стопе и наговестиле да ће доћи до даљег раста.

Градови у земљама у којима је национална валута ослабила пали су на листи најскупљих градова. Токио и Осака завршили су на 37. односно 43. месту, у односу на 13. и 10. где су били у 2021. години.

Највише су пали Стокхолм и Луксембург за по 38 места - на 99. и 104. место.

Дамаск у Сирији и Триполи у Либији задржали су "титуле" најјефтинијих градови у анкети.

Постављање Сингапура на врх индекса није било изненађење, наводи Гардијан. То је други најскупљи град у 2021. и био је број један у осам од протеклих 10 година. Ове године је први пут да је Њујорк рангиран као најскупљи град за живот.

Три града у Великој Британији су пала на ранг листи. Лондон је сада на 28. месту, а био је на 17. у 2021. Единбург је пао са 27. на 46. место, док је Манчестер 73. најскупљи град, док је прошле године био на 41. месту.

Аустралијски градови су напредовали на ранг листи. Мелбурн је сада на 15. месту, а био је на 16. прошле године, док се Бризбејн померио за четири места и сад је на 32. Перт је пао за два места - на 73.

Глобални пораст инфлације се убрзавао пре рата у Украјини који је изазвао поремећаје у снабдевању кључним робама, посебно храном. Накнадне санкције Русији изазвале су даљи раст цена нафте, гаса и других енергената.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво