Читај ми!

Скок за чак 69 позиција, Србија прва на листи јачања индекса среће

Србија је забележила највећи скок индекса среће у периоду од 2010. године до данас. Побољшали смо своју позицију за 69 места.

Скок за чак 69 позиција, Србија прва на листи јачања индекса среће Скок за чак 69 позиција, Србија прва на листи јачања индекса среће

У Светском извештају о срећи, наводи се да је Србија држава са највећим скоком индекса среће код становништва у периоду од 2010. године до данас. Извештај показује да је, у односу на раније године, реч о веома брзом успону на листи среће, чему сведочи ранг-листа земаља на којој је приказано да је наша земља за 69 места на вишој позицији.

На листи, испод Србије су рангиране Бугарска, Летонија, Kонго, Румунија, Kина, Грузија, Литванија, Филипини и Того.

Према резултатима извештаја, који се објављује поводом Међународног дана среће, у периоду између 2021. и 2023. године, Србија је забележила највећи скок на годишњем барометру благостања међу 143 државе. Тако је позиција Србије, у односу на претходни период извештавања (2006-2010) значајно подигнута.

Када је реч о младима који имају мање од 30 година, и њиховој срећи, они су заузели треће место на глобалном нивоу. Испред нас су Литванија и Израел.

Ипак, старија популација мења, односно смањује просек у генералном скору, па Србија, у периоду од 2021. до 2023. године заузима 37. место на листи најсрећнијих земаља. Међутим Србија је водећа на листи 12 источноевропских земаља чији је просечни индекс среће повећан за 20 одсто у последњој деценији.

Другачији однос среће на Западу

С друге стране, истраживања показују да су млади широм Северне Америке и западне Европе мање срећни од својих родитеља. Тако САД више нису по том критеријуму на листи 20 најсрећнијих. Млади Британци су несрећнији од младих у Молдавији и у Ел Салвадору.

Старији од 60 година у Великој Британији су међу 20 најсрећнијих старијих генерација у свету, а САД је десета по том критеријуму.

Финска је остала прва на списку најсрећнијих земаља света, где је већ седам година, а високо су рангиране и Данска, Исланд и Шведска. Норвешка заузима седмо место.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се