Читај ми!

Венеција: Лако до ње, како кроз њу

Данас није тешко стићи до било које дестинације у свету, на располагању су нам ГПРС, апликације за сналажење, мапе за ресторане, хотеле, музеје… Постоје и неке специфичности. Једна од њих је Венеција, град на води, најпосећеније место на свету.

Смештена је у лагуни, до ње се стиже и морем и копном. Као да времепловом путујете кроз векове, окружени необичном архитектуром, музиком, уметношћу, мирисима, традицијом. Тумарање уличицама Венеције био је посебан доживљај.

Ако идете копном, то је из Местра, насеља на обали одакле мост води до самог срца Венеције. 

А ако сте се одлучили за пут водом, онда је то с копна, од популарне луке Пунто Стабиони, што је за туристе најчешћи избор. Наравно, може се стићи и из Словеније, из Пирана, катамараном за три сата.

Постоје и друге тачке на копну, с којих можете пристати на чувени Трг Светог Марка.

Цена карте је осам евра, вожња траје 75 минута, цена дневне карте је 20 евра. На тим бродићима обично је гужва, али то су чари и дух Венеције.

Када у Венецију стигнете копном из Местра, мостом Слобода стижете до центра, где је у понуди неколико гаража за аутомобиле. Ту се поздрављате са својим четвороточкашем.

У гаражама се брину за безбедност вашег аутомобила, мање се брину за 18 а више за 45 евра по дану, толико кошта чак и ако мислите да само прозујите уским улицама Венеције.

Оставила сам ауто у једној од њих, а цена карте по дану је била 26 евра. Добила сам место на десетом спрату, под ведрим небом, на сунцу. После неколико дана, аутомобил сам нашла у „комплету“, значи гаража је океј.

Када сам на тој висини изашла на плато паркинга, поглед ми је привукла панорама Венецијанске лагуне. Лепота која се не може речима описати.

Добро дошли у град

У град сам стигла из Местре мостом који је пола од камена, док је други део од стакла само за пешаке и води у срце града.

На велики плато, богат опет гаражама, може се стићи и аутобусом и возом, који води до станице Феровија.

Стална гужва, мало је мештана, али много туриста с камерама, телефонима, довикују се, а посебну буку праве и вапорети: градски превоз Венеције.

А каналима се можете возити и таксијем и гондолама, што је скупље, али се можете ценкати, а то није лако током лета.

Романтична вожња гондолом

Вожња гондолом је посебан доживљај за туристе, вешти гондолијери возе ове архаичне лепотице уским каналима Венеције, само њима знаним пречицама. 

Ако се одлучите за ову вожњу, замолите гондолијера да вам дочара причом делове града кроз које вас вози. Цена за вожњу је 80 евра, а у вечерњим часовима романтика је скупља.

Постоје и гондоле за сиромашне (Traghetto).

Усидрене су на испустима који су као пристаништа, личе на скеле, превозе путнике с једне на другу страну канала, на местима где нема мостова.

За локално становништво карта је 0,70 центи, за туристе два евра. 

Оријентација у граду

На свим трафикама, у самоуслугама и сувенирницама може се купити штампана мапа града за три евра. Наравно, најбоља је "Heer" апликација на телефону, која вас непогрешиво води кроз уске улице и зидине старе вековима.

Италијани су се потрудили да обележе скоро сваку улицу и правац кретања стрелицама и таблама које су поставили на раскршћа.

Мада, искрено, лепо би било изгубити се у ходницима историје овог града.

Ресторанчићи, кафетерије, барови, посластичарнице раде током читавог дана. Гужва јесте, али сви стигну на ред. У време ручка улицама се шире мириси зачина, па ми се чини да сам увек гладна.

Вапоретом у бакалук

Како бисте посетили острва Мурано, Бурано и друга, без обзира на то да ли сте туриста или мештанин, потребна вам је карта за вапорето. Домаћи купују месечну карту, постоји и она за једну вожњу, туристичка и породична. Све оне се купују на трафици поред станице вапорета, може и преко апликације.

Стајалишта су обележена бројем са прецизном рутом вапорета. Није тешко снаћи се.

Честа су стајалишта где можете вапоретом до острва или сте за кружну туру по каналима Венеције.

Ако вам, не дај боже, позли, ни то није проблем, постоји вапорето за медицинску помоћ, брзи глисер.

И када сте опкољени водом, стиже пошта и то брза. Поштански чамци су вам на располагању.

Трг Светог Марка је као наш „Зелењак“ око четири по подне, ту стаје већина возила. Ако се ушли у вапорето са ознаком 1, значи да сте се одлучили за кружну туру: Од Великог канала до Трга Светог Марка.

Романтична вечера после 20 часова

Сваки туриста који дође у Венецију на излет, већ у 19 или 20 часова бродићем се враћа на обалу. Мисли да је све видео, купио сувенире, ручао...

Али за оне који остају, после 20 часова почиње вечерњи живот. Тада се отварају ресторани за пробирљивије госте жељне непоновљиве вечере, тихе музике, да уживају у мањим гужвама, 80 одсто туриста је отишло. Чари магичног града слажу се с укусима праве Италије.

Текст је реализован у оквиру пројекта ЕУ „Пулс Европе”.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво