Читај ми!

„Закопано злато“ краља Милутина, по веровању, скривено је у селу Штава

Село Штава смештено је на административној линији са Косовом и Метохијом. Због богате историје све је привлачније туристима, али и трагачима за „закопаним златом“ краља Милутина који је овде имао своје дворе.

Милисав Томић из села Штава каже да је будаком прокопао брда и долине, места покрај рудника и река како би нашао злато. Као дете слушао је приче како га овде у изобиљу има.

„Већ 50 година како копам злато нигде нисам ископао, а кажу да га има по брдима, али треба га наћи“, рекао је Милисав Томић из села Штава.

Његове комшије нерадо говоре о копачима злата, али верују народном предању по коме напуштена рударска окна крију благо краља Милутина и златну жицу.

„Чули смо да има злата и повремено виђамо неке људе који долазе. Пре пар година из оног брда је ишао неки жути поток. Долазили су неки и испитивали, претпостављали су да је то неки део злата“, рекао је Вукашин Милетић из села Штава.

На овом подручју откривени су трагови 215 топионица у којима се топила руда гвожђа, олова, сребра и злата.

„Овде је било разних руда, могуће је и златне руде, о чему сведоче данас топоними, као што су Златна чука или Златна река, које можемо наћи у околини Луковске бање, који сасвим сигурно сведоче о јаком рударству у прошлости“, истакао је Милан Савић, археолог.

Овај крај процват је доживео за време владавине краља Милутина, који је у оближњој Луковској бањи имао летњиковац, а у Штави цркву.

Од Куршумлије преко Копаоника, а даље до мора пролазио је главни трговачки пут који је спајао исток и запад.

Људи овде сада живе углавном од пољопривреде, али шансу виде и у туризму, јер се надају да ће искористити благодети које им природа дарује уз богато историјско наслеђе.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара