Врањску Бању помиње цар Душан у својој повељи, а у њој су се лечиле и наше крунисане главе

Врањска бања не само што има најтоплију воду у Европи са температуром и до 110 степени, већ је и једна од најстаријих. Први пут се помиње у 14. веку, у повељи цара Душана којом је Хиландару поклонио две воденице и пчелињак из бање. Сезона у њој траје целе године, ипак, гостију има највише лети.

Ушушкана у котлини, на обронцима Бесне Кобиле, окружена густом шумом и бујном вегетацијом, на 420 метара надморске висине, Врањска бања је природни бисер јужне Србије. Њени термоминерални извори формирају хидротермалну зону на простору од чак 60 километара. Лековита, минерална вода је алкална и богата сумпором.

„Лековита је, пре свега, за дегеративни реуматизам, односно за старачки реуматизам. Али овде долазе на рехабилитацију и људи који болују од системских болести. Осим тога је добра и за кожне болести, за хроничне неке екцеме, за псоријазу, за стерилитет“, наводи др Слађана Стошић, директрорка Специјалне болнице.

Од праисторије до данас

Још у праисторији око лековитих извора су се настањивали људи, а прве базене саградили су Римљани. Порушили су их, а затим нове подигли, Турци. Лековита својства бање и термалну воду која се ту разливала открили су мештани када су болесне и старе коње пуштали у блато. 

„Те животиње које су остављене да угину, практично отписане, после неког времена су се чудом појављивале потпуно здраве. Ти коњи у пуном касу су лутали Врањском Бањом. Људи су приметили тако да та вода заправо, није ни обична, та термална врућа вода да није обична, већ да је лековита“, објашњава Александар Стајић маркетинг менаџер у Специјалној болници.

Због лековитости воде гости из свих делова Србије, највише долазе у бању да се лече или су у транзиту, а има и викенд туриста. Умерено континентална клима боравак у Бањи чини пријатнијим, јер су у најврелијим летњим данима, ноћи свеже.

Краљичина Бања

Врањска Бања је једна од осам краљевских бања у Србији, јер су се овде лечили краљица Драга Обреновић и краљ Петар Први Карађорђевић.

Бања је указом 1902. године добила назив Краљичина Бања и тако се називала до Мајског преврата. У Врањској Бањи је некада радило 19 хотела и више вила, а сада су затворени. Једини смештајни капацитети, 120 лежајева, су у Специјалној болници, и у приватном смештају има их још стотинак.

„Имамо најаве у току ове сезоне, очекујемо да ће да буде добра сезона. Мада, ми бања ко бања, имамо само летњи период“, каже Братислав Стајић, власник приватног смештаја.

Лети су и најзаступљенији туристички садржаји. Тада се одржава манифестација Културно лето у оквиру које су и „Дани каранфила“ који су део туристичке понуде од 1963. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво