Долина векова - део српске и светске културне баштине

Долина векова је модерни назив за простор између Краљева и Старог Раса где се налазе најзначајнији српски средњовековни манастири, задужбине краљева династије Немањића. Од Жиче, прве српске архиепископије, до Сопоћана, где је сахрањен краљ Урош Први, који је засадио Долину јоргована.

Манастири нису само храмови били су школе, ризнице знања и болнице. Двери се никада нису затварале за посетиоце. Чак ни у време највећих пошасти и епидемија. Како у прошлости тако и данас. Тренутно је због епидемије време посете у Жичи ограничено - од 6, 30 до 18 часова сваког дана.

Верници богослужења могу да прате само у порти манастира Жиче и крунидбене цркве Вазнесења Христовог.

"Порта је у потпуности уређена као и сам комплекс манастира тако да је посетиоцима врло лагодно да бораве у манастиру. Да обиђу саму цркву. Да се помоле богу. Да упале свеће и да просто проведу време у светињи тражећи мир", каже Милица Стојановић, кустос манастира Жича.

У Жичи су рукоположени краљеви, почев од Стефана Првовеначаног и епископи а у Студеници игумани као најпоштованије манастирске старешине у српској православној цркви.

Студеница је колевка наше историје. Њене мермерне скулптуре су настале 290 година пре Микеланђелове Пијете.

Студеничко Распеће 296 година пре Мона Лизе. Чак је и сунчани часовник урезан крај јужног
портала старији 200 година од астрономског часовника у Прагу.

"Студеница је јако слојевита. Овде имате културу, историју. Имате археологију. Историчари уметности могу да уживају у Студеници. Она је и даље један светионик духовности српског народа", истакао је Марко Шаптовић, кустос манастира Студенице.

Свако може да пронађе мир и спокој у манастиру. Одважнији и у испосници Светог Саве на литицама изнад Студенице одакле су се простирали поседи Немањића.

Манастир Градац је у средишту Долине Јоргована, посвећен је Јелени Анжујској и краљу Урош Првом. Поред Студенице Стефан Немања је подигао и Ђурђеве Ступове пре 850 година комбинујући романички и византијски стил.

"Тако да је тај стил назван Рашки стил, односно, Рашка школа. И то је оно што је најрепрезетативније и што привлачи посетиоце из целог света у манастир Ђурђеви Ступови", испричао је Јеромонах Гаврило, игуман манастира Ђурђеви Ступови.

Урош Први не почива у Долини јоргована већ у својој задужбини, манастиру Сопоћани.

Храм Свете Тројице подигао је 1265 године у украсио најлепшим фрескама тога доба.

Фреска Успење Пресвете Богородице сматра се највећим сликарским остварењем у Европи у другој половини 13. века.

"Уметници су нама непознати, значи нису сачувана имена тих уметника, али знамо да су били
врхунски познаваоци како античке културе и филозофије тако и православне теологије", прича Јеромонах Зосим, сабрат манастира Сопоћани.

Манастири у Долини векова су под заштитом УНЕСКА. Део су наше и светске културне баштине. Наслеђе Светог Саве и Стефана Немање траје више од осам векова.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво