Читај ми!

Еукалиптус не мора у саксију, може и у башту

У нашим крајевима, дрвенаста зимзелена биљка пореклом из Аустралије – еукалиптус узгаја се као саксијска биљка. Међутим, у дворишту Мериме Главинић већ пет година расте као стабло.

Ово је еукалиптус и моје омиљено дрво у дворишту. Зимзелен је са зеленкасто-плавичасто-сребрним листовима, благог мириса и дивног јаког звука на ветру. Брзо расте, али не трпи ниску температуру.

Када сам га пре три године посадила, био је нешто нижи од једног метра и сваке зиме сам га штитила агрилном фолијом.

Пореклом је из Аустралије, али расте у многим деловима света. Код нас, осим у саксији и овог мог којег покушавам да сачувам и изведем у стабло, расте и у дворишту Мериме Главинић.

„Једна врста која се показала у нашим условима отпорним на наше ниске зимске температуре јесте еукалиптус гуни. Један такав примерак је у мом дворишту који успешно расте ево већ пету годину. Уколико се одлучите да посадите еукалиптус у свом дворишту битно је да одаберете сунчано место које је ушушкано, да је то најтоплији део у дворишту и да га посадите рано у пролеће да би се до зиме биљка развила, укоренила и лакше пребродила зиму“, објашњава Мерима.

Постоји више од 400 врста еукалиптуса, а један од најлепших је дугин еукалиптус јер, док му се кора љушти, добија различите боје.

„Оно што је карактеристично за еукалиптус је његова кора. Када је садница млада кора му је глатка, са старошћу пуца и љушти се у траке, то је исто декоративно и специфично само за њих“, наводи Мерима.

Овај мој, гуни, има око три метра, направила сам ову конструкцију од штапова да бих могла што чвршће и боље да га увијем.

Првих година, истиче Мерима, битна је заштита агрил фолијом, јутаним џаком или на неки други начин.

„Уколико су зиме благе са мало снега, мало влаге, потребно је у најтоплијем делу дана залити садницу, јер еукалиптуси воле воду. Битно је и те прве године заливати редовно, јер биљка је тад у фази раста и укорењавања. Када прођу опасности од мразева тада скидамо фолију. Уколико се деси да су оштећени листови или гране, орезивањем се све то среди, уклоните све и он се брзо обнавља. Врло је јака биљка, једноставна за гајење, отпорна на болести, отпорна на штеточине“, истакла је Мерима.

Еукалиптусу у саксији тесно

Иако је Мерима у исто време купила две саднице, један еукалиптус развијао се много брже.

„Овде имамо још једну садницу која изгледа млађе и мање. У истом тренутку сам купила две саднице, једну сам одмах посадила у башту, а другу у саксију и унела сам га у гаражу. Кад је дошло пролеће и кад сам одвила фолију овог у башти, он је презимио, изненадила сам се био је феноменалан. Гајење у саксији ипак ограничава раст биљке. Када сам га пребацила из саксије у башту то је био јако брзи раст, нисам га орезивала има ретку, велику крошњу. Иако је мали, његова кора је почела да се љусти што показује да је исте старости као и други примерак“, испричала је Мерима.

Еукалиптуси у свом природном станишту нарасту до 80 метара, у другим деловима света достигну половину те висине. Орезивањем можемо то контролисати.

Уколико оставите једну главну грану и орезујете само бочне имаћете форму стабла. Уколико желите да вам биљка буде само грм, онда је потребно главну грану орезати до саме основе да би никло више изданака и да би се формирао грм.

Орезане гране можемо искористити за декорацију стола, ентеријера, прављење букета, лепо изгледа у комбинацији са другим цвећем, букетима даје лепршавост, доноси свежину и радост.

Еукалиптуси се гаје и као саксијске биљке. Услови су исти као и у башти – потребно је обезбедити довољно воде, а као дохрану додајемо кисели тресет. Преко лета се саксија држи напољу, а зими у просторији где није много топло и тад треба смањити заливање. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво