Читај ми!

Ново острво у Пацифику настало ерупцијом подводног вулкана

Ерупција подводног вулкана у Тихом океану открила ново острво. У југозападном делу ове водене масе где се појавило острво активан је велики број подводних вулкана.

У југозападном делу Тихог океана, смештен је подводни морски гребен који се протеже од Новог Зеланда до Тонге и има највећу густину подводних вулкана на свету. Један од њих пробудио се 10. септембра 2022. године, избацујући лаву, пару и пепео, наводи се у саопштењу Насине земаљске опсерваторије.

Само једанаест сати пошто је вулкан почео да еруптира, ново острво се појавило изнад површине воде, наводе из Насе истичући да је сателит снимио слике острва које се брзо повећавало.

„У периоду од 14. септембра, када је острво било величине 4.000 квадратних метара, до 20. септембра његова површина повећала се на 24. 000 квадратних километара", навели су истраживачи геолошког сервиса у Тонги.

„Острва створена подводним вулканима често су кратког века. Понекад ефемерна острва могу да опстану годинама или чак деценијама", навели су из Насе.

Вулкан Home Reef и његова активност представљају мали ризик за ваздухопловну заједницу и становнике Vava'u и Ha'apai, две групе острва у централној Тонги.

„У протекла 24 сата није пријављен никакав видљиви пепео, а свим поморцима се саветује да до даљњег плове четири километра даље од вулкана", наводи се у препоруци Насе.

број коментара 0 Пошаљи коментар