Читај ми!

Гренландска ајкула пронађена у Карипском мору, хиљадама километара од свог арктичког дома

Природњачки стручњаци изненађени су открићем гренландске ајкуле у западном делу Карипског мора, више од 6.000 километара далеко од вода које се сматрају њеним природним стаништем.

Деванши Касана, студент са Универзитета у Флориди, радио је заједно са локалним рибарима на означавању тигар ајкула код обале Белизеа, где се налази други по дужини највећи корални гребен.

Након читаве ноћи пецања, означавања и пуштања, таман кад је тим хтео да се врати назад на обалу и почео да намотава најлоне, на крају једног су имали нешто потпуно неуобичајено.

„Изгледала је старо, древно. Као неки дугачки камен који је оживео“, описали су животињу.

„Испрва сам мислио да мора да је нешто друго. Знао сам да је неуобичајено откриће и да рибари око мене нису видели ништа слично од када се баве тиме“, каже Касана.

Студент је послао фотографију Демијану Чепману, директору Истраживачке лабораторије и акваријума за заштиту ајкула и ража.

Његов одговор је био – гренландска ајкула.

Мало се зна о гренландским ајкулама, понајвише због тога што живе у врло хладним морима и великим дубинама. Оне су нека од најдуговечнијих створења на свету и могу да живе дуже од 400 година.

Откриће је навело научнике да би гренландске ајкуле могле да буду раширеније него што се раније мислило и да живе чак и у тропским морима, али на већим дубинама него у арктичким морима.

Место где је пронађена у Карипском мору је почетак великог понирања коралног гребена до дубине од 2.900 метара што значи да је вода довољно хладна за гренландске ајкуле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво