Читај ми!

Да није слепих мишева, љубитељи текиле би остали без свог омиљеног пића

У природи, пећинама, али и у градовима често се сусрећемо са слепим мишевима. На лошем су гласу и већина људи их се плаши. У Србији је регистрована тридесет једна врста слепог миша, а већина нас јако мало зна о овим летећим сисарима.

Прва заблуда је да слепи мишеви пију крв. Друга, да се уплићу у косу. Трећа да су слепи. А истина је да су безопасни, добро виде и једини су сисари који лете. Имају способност ехолокације – орјентације у простору помоћу звука.

„Они испуштају звук високе фрекфенције који ми не чујемо. Тај звук се одбија од целог окружења и на тај начин они формирају јако прецизну слику свега што се око њих налази. Имају толико добру резолуцију да сваку длаку наше косе могу да виде као појединачан објекат“, објашњава др Ивана Будински са Института за биолошка истраживања „Др Синиша Станковић“ из Београда.

Има их у насељеним местима, у близини река, на таванима старих и напуштених кућа и зграда. Често се дешава да у летњим месецима улазе кроз прозоре и осветљене просторе и постају непозвани гости многих породица. Обично људи остану затечени и не знају како да одреагују.

„Не паничити. Отворити прозоре и пустити га да изађе. Уколико се деси да не изађе онда му помоћи тако што ћемо га ухватити неком рукавицом или крпом и избацити из животног простора“, саветује Милан Пауновић, директор Природњачког музеја у Београду.

Слепи мишеви су у Србији заштићене врсте. Забрањено је хватати и убијати их. Безопасни су, и могу ујести у самоодбрани, ако се осете угрожено. Иако у свету влада мишљење да су одговорни за ширење коронавируса, то до сада није потврђено, тврде стручњаци. Кажу, да као и друге врсте животиња, могу бити носиоци неких вируса, попут вируса беснила.

„Да би слепи миш вама пренео беснило он мора да буде заражен. Када су научници урадили истраживања да се погледа број слепих мишева и број вируса који носи – па када су упоредили са другим групама животиња, рецимо са птицама, папкарима – ништа није показало да они имају више вируса него други. Само су многобројнији што се тиче врста, па због тога је диверзитет вируса који носе већи“, напомиње др Ивана Будински.

Слепи мишеви су важни за здраве екосистеме, а корист од њих има и човек.

„Они су практично природни инсектициди. Један слепи миш за једну активну ноћ може да поједе 3.000 комараца. Слепи мишеви опрашују биљку агаве, а шта се добија од агаве – добија се текила. Исто тако опрашују какао, разне врсте банана, манга, јако пуно воћа и продуката ми не бисмо имали да нема слепих мишева“, додаје Будински.

Због сече шума и људског уништавања природе, ове корисне животиње се суочавају са губитком природних станишта, а многима прети и изумирање. Њихово улетање у домове, можете спречити постављањем заштитних мрежа на прозоре или се обратити надлежним службама за помоћ.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво