Читај ми!

Научници у чуду – пронашли кљову мамута на дну Тихог океана

Поморски биолози очекују да ће свашта видети и пронаћи у великим дубинама, али кљова мамута свакако није једна од тих ствари.

Биолог Стивен Хадок и пилот подморнице Ренди Прикет, први пут су спазили кљову 2019. године, али су мислили да је у питању кљова слона.

Као чланови Истраживачког института у Монтереј Беју, тада су истраживали подводну планину удаљену око 300 километара од обале Калифорније.

Хадок и Прикет вратили су се на исто место јула ове године, јер током прве експедиције нису успели да је извуку. Користећи подморницу „Док Рикетс“ овога пута су успели да са дубине од 3.070 метара покупе кљову дужине преко једног метра.

Када су је донели на копно и анализирали, потврдили су да је припадала врсти изумрлог колумбијског мамута (mammuthus columbi).

„У дубини мора проналазимо много фантастичних врста животиња за које људи не би веровали да постоје. Али пронаћи кљову мамута тако дубоко и далеко од обале је нешто најнеочекиваније“, рекао је Хадок за портал Гизмодо.

Још увек не може да поверује да је тамо провела миленијуме.

Кљова, која још званично није датирана, изузетно је добро очувана због хладне средине и високог притиска који влада на тој дубини.

Палеонтолог Данијел Фишер са Универзитета у Мичигену каже да се дешавало да остаци мамута буду пронађени и извађени из океана, али никада тако далеко од обале и не на већој дубини од неколико десетина метара.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. нов 2021, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

Jeste li gledali Ice Age?

Možda je otplovio mamut na santi leda na put preko Tihog okena, ali ne svojom voljom.

(четвртак, 25. нов 2021, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Nikom nije palo na pamet

da je mozda nekom krijumcaru pala za broda, camca, jahte...

(четвртак, 25. нов 2021, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

Šverc-komerc

A jel' ne može biti da je ispalo da lađe nekim švercerima slonovače?

(среда, 24. нов 2021, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

Ima

Čuđenu na našoj planeti nema kraja .

(среда, 24. нов 2021, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Malo ali kvalitetne promene