Читај ми!

Србија први пут депонује семе пољопривредних биљака у Светски трезор

Амбасадор Србије у Норвешкој Драган Петровић, у име Србије, први пут је депоновао семе пољопривредних биљака у Светски трезор семена на Свалбарду. Том приликом, амбасадору је, у име норвешке министарке пољопривреде и хране Сандре Борк уручен сертификат о депоновању, саопштено је из амбасаде Србије у Норвешкој.

Депоновање 96 српских најзначајнијих домаћих сорти пшенице, јечма, оваса и ражи, које је одабрао Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, допринеће глобалним напорима да се обезбеди прехрамбена безбедност будућих генерација, додаје се у саопштењу.

У овој јединственој бази чува се преко милион узорака семена из скоро свих земаља света.

Домаћини церемоније коју су организовали представници норвешког Министарства пољопривреде и хране и Нордијског центра за генетске ресурсе, који заједнички управљају трезором, изразили су задовољство што је Србија депоновала своје пољопривредно семе.

Прво складиштење семена из Србије на Свалбарду реализовано је преко међународног пројекта чији је руководилац Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, а који финансира Фонд за расподелу добробити и Међународни уговор о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду - ФАО.

"Огромна част! Наша земља први пут депонује семе пољопривредних биљака у Светски трезор на Свалбарду", навела је претходно амбасада на Твитеру.

Норвешки научници већ 13 година прикупљају и чувају узорке семена биљака из целог света.

У такозваном "Трезору судњег дана", који се налази у специјалној капсули на удаљеном норвешком острву Спитсберген, у архипелагу Свалбард, складиште се узорци који би ту опстали у случају глобалне катаклизме. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво