Читај ми!

Олово убило птицу са српског грба

Млади орао крсташ који је пронађен изнемогао 30. децембра у атару Пригревице код Апатина угинуо је након неколико дана у прихватилишту за дивље животиње Зоолошког врта „Палић“. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да је лабораторијском анализом утврђено да је узрок смрти тровање оловом.

Млади крсташ, који се у пролеће 2020. излегао у Словачкој, након напуштања родитељског гнезда кренуо је у пустоловину која се по њега завршила кобно.

До стицања полне зрелости млади орлови обично истражују велика пространства, усавршавајући вештине које су им неопходне за преживљавање. Тако је током јануара и фебруара ове године широм Војводине и у околини Београда забележено 13 младих крсташа.

Несрећног орла на њиви су пронашли ловци из Пригревице, и обавестили орнитолога Ненада Спрема. Потом се у спасавање, у Србији критично угроженог крсташа, укључио и Покрајински завод за заштиту природе, а птица је пребачена на преглед и лечење у Зоолошки врт „Палић“.

Орао је на десној нози имао метални прстен који је помогао да се сазна време и место на коме је обележен. 

И поред великог труда ветеринара из Суботице, орао је почетком јануара угинуо. Рендгенски снимци показали су да је птица у себи имала предмете налик оловној сачми.

Обдукцију и екотоксиколошку анализу, на основу које је утврђен узрок угинућа, урадио је Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“.

„Орао није упуцан, али је појео неку животињу која је убијена из сачмарице и у тело је исхраном унео оловне куглице. Орлови не презају од храњења лешевима, те су честе жртве тровања“, објашњава Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У ткиву јетре младог крсташа садржај олова био је пет пута већи од нивоа који је смртоносан за велике орлове, наводи се у извештају о испитивању који је потписао специјалиста ветеринарске медицине др Радомир Ратајац са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.

Угинуће крсташа први је доказани случај тровања дивље птице оловом у Србији. У многим државама тровање оловом је велика претња по опстанак живог света, пре свих птица.

Научници су проценили да сваке године у Европској унији више од милион јединки дивљих птица страда управо од последица тровања оловом.

„Олово је високотоксичан метал који изазива тешку анемију и утиче на нервни систем, крвоток, јетру и бубреге. Тровање оловом изазива летаргију, слепило, парализу плућа и цревног тракта, напад и смрт, и код животиња, и код људи“, наводе у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Према резултатима истраживања које су орнитолози овог Друштва спровели у Србији, годишње се у рибњаке, језера и реке испуца око 5,5 тона оловне сачме. На овај начин сваке године више од 20 милиона нових куглица олова доспева у животну средину, чиме се угрожава јавно здравље и безбедност грађана.

„За нас који радимо на заштити орла крсташа вест о губитку сваке јединке је велики ударац. Поражавајућа је чињеница сазнање да нам због тровања страда критично угрожена птица, која краси националне симболе“, рекао је Максим Карановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сајт за подршку заштити птица

Ради решавања проблема тровања дивљих животиња и других проблема који узрокују страдање птица у Србији, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покренуло је портал poslednjilet.rs.

На порталу грађани могу да се упознају са најчешћим узроцима страдања птица, као што су тровање, криволов ватреним оружјем, незаконито хватање, електрокуција и колизија. Поред информисања, грађани ће преко портала моћи да пријаве случајеве страдања птица.

„Уколико дођемо до правовремених података о страдању птица, то ће нам показати размере проблема, а онда и помоћи у проналаску, пријављивању и кажњавању починилаца“, каже Карановић и додаје да је у томе Друштву за заштиту и проучавање птица потребна помоћ савесних грађана који ће преко портала достављати информације о угрожавању птица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво