Читај ми!

Беле роде на зимовању у Србији

Последњих година Друштво за заштиту и проучавање птица Србије прима позиве од забринутих грађана који захтевају да се беле роде које током зимских месеци бораве у Србији збрину. Тако је и ове зиме. У Лесковцу су тренутно њих три, у Зрењанину једна, а у околини Београда најмање четири беле роде. У готово свим случајевима роде су виђене док се одмарају на пољима, на крововима кућа и других објеката, или на стубовима за пренос електричне енергије.

Беле роде су праве селице које већ крајем лета одлазе пут Африке, а у наше крајеве враћају се током марта.

Разлог за њихову, као и за сеобу већине птица селица, јесте недостатак хране током хладног дела године. Омиљен плен рода – водоземци, гмизавци и инсекти нису им доступни у јесењим и зимским месецима. Међутим, роде успевају да им нађу замену.

У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије кажу да орнитолози деценијама уназад прате беле роде које успешно презимљавају у Европи.

Ове грациозне птице научиле су да пронађу другачије изворе хране, па у недостатку уобичајеног плена лове глодаре на пољима или храну траже на депонијама.

„Примера ради, у Шпанији зимују хиљаде рода које налазе богату трпезу на сметлиштима. И у Србији роде често посећују депоније поред већих градова“, каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Према његовим речима, брижни грађани прво помисле да је птица повређена и да није способна да одлети на југ, затим да јој је хладно и да нема шта да једе.

„Ми их умирујемо и објашњавамо да је то природан процес и да роде треба збринути само у случајевима када им је живот заиста у опасности. Тада се обраћамо заводима за заштиту природе чији је то посао, објаснио је Ружић.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије апелују на грађане да им дојаве за беле роде које виђају, те да их без дозволе и присуства стручних институција не хватају и не узнемиравају јер тиме могу да доведу до исцрпљивања или повређивања птица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво