Читај ми!

Зашто Земљом више не шетају нелетеће сове и детлићи

На планети је данас тек 60 врста птица које не лете, међу којима су нојеви и пингвини. Нова студија открива да би их било најмање четири пута више, да није – људског утицаја.

Тим научника Универзитетског колеџа у Лондону саставио је списак свих врста птица за које се зна да су изумрле откад су се људи појавили на планети.

Укупно је 581. врста птица нестала од касног плеистоцена, пре 126.000 година, а 166 њих није имало способност летења.

Студија је утврдила да су птице које немају могућност да лете, живеле на већини острвских група широм света, а посебно су биле бројне на Новом Зеланду и Хавајима.

Истраживачи су такође утврдили да је била већа вероватноћа да птице које не лете изумру, у односу на летачице, јер су их људи лакше ловили.

Водећи аутор др Феран Сајол са Универзитет у Гетеборгу у Шведској , рекао је поводом нове студије да је људски фактор тај који је „значајно променио већину екосистема широм света и проузроковао изумирање стотина животињских врста.

Птице које не могу да лете биле су много разноврсније него што се то претпостављало у претходним истраживањима.

„Многе врсте птица постајале су еволуцијом нелетачице, што је посебно био случај на остврима где није било предатора. Летење троши пуно енергије коју птице могу користити у друге сврхе. Нажалост, то их је учинило лакшим пленом, када су се појавили људи", објаснио је коаутор нове студије професор Тим Блекбурн, уз опаску да тај тренд важи и данас, односно да су птице које не лете, и даље у посебној опасности.

Међу изумрлим птицама које нису летачи је 26 врста са Новог Зеланда међу којима је и моа, и 23 врсте са Хаваја, међу којима је и врста гуске која не лети.

Данас су већина нелетачких врста пингвини, или нојеви и њихови рођаци.

„Сада само 12 породица птица има нелетеће врсте, али пре него што су људи изазвали ту врсту изумирања, тај број је био најмање 40. Без таквог људског утицаја, данас би на планети било пуно више врста птица као што су нелетеће сове и нелетећи детлићи", додао је аутор нове студије др Сајол.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво