Читај ми!

Сада ћемо моћи да пратимо куда се медвед Бора и вучица Ванда шеткају по Јадовнику

После Милоша, првог медведа маркираног ван подручја Националног парка Тара, на Јадовнику је недавно маркиран још један медвед, највећи до сада, а први пут у Србији и женка вука. Наредне три године њих ће биолози,заједно са пријепољским Шумским газдинством и Удружењем грађана „Јадовник“, пратити преко сателитске огрлице.

План је био да се уочи хибернације, замени сателитска огрлица Милошу, али у замке на хранилишту Kашан за само два дана, ухватио се, судећи по величини, нови горски цар Јадовника, медвед Бора тежак 230 кг, и двогодишња вучица Ванда.

„То је први вук који се прати у Србији. Надам се да ћемо га пратити годину дана. И да пробамо да је сачувамо како би нам Ванда послала што више података“, очекује професор Душко Ћирковић са Биолошког факултета у Београду.

„Што се тиче вука, процењујемо да је бројност у нашем ловишту око 10 јединки, док мрког медведа имамо око четири јединке. Медвед је строго заштићена врста и не лови се док је вук заштићен ловостајем“, наглашава Владан Вараклић, руководилац Службе лова „Србијашума" из Пријепоља.

Милош ће добити нову огрлицу

И без обзира што је планиран одстрел две јединке вука, на Ванду ће се посебно пазити, а биолози, ловочувари и локални природњаци не одустају од намере да замене огрлицу Милошу, који је у протекле три године слао сигнале са Јадовника, Златара, али и Црне Горе.

„Било би јако занимљиво да га пратимо наредне три године јер Милош је сада у узрасној доби када би требао да улази у репродукцију, значи да оставља овде потомство, па нам је он зато изузетно занимљив и значајан за даље праћење“, наглашава професор Ћирковић.

Откада је пре 13 година почело праћење медведа, најпре на Тари, јадовнички Милош, који је до сада послао преко 22.000 података, био би први кога би пратили пуних шест година.

Тренутно, Тим за праћење медведа Србије, преко сателитске огрлице прати два медведа, новомаркираног Бору, који је по последњим подацима одшетао са Јадовника до Златара и медведа Зорана који већ две године шаље сигнале са подручја Таре.

број коментара 0 Пошаљи коментар