Како је Пијаниста „насликао“ портрет Мемедовића који је одушевио и Ђоковића

Да би очистио реку Саву, бацио је у њу 4.000 пластичних флаша да би скренуо пажњу на угроженост река у Србији. Идеју је пронашао у уметности јер ће она, како каже, спасити свет. Захваљујући мозаику од флаша, познати љубитељ природе, водитељ Јован Мемедовић, добио је свој портрет у води, а читава акција привукла је пажњу и Новака Ђоковића.

„Иза нас је дуго лето које сам провео на мени омиљеној Сави. Невероватно је колико сам ђубрета видео да плута и никада ми није јасно како неко може само да баци ђубре у реку. Одлучио сам да урадим колико могу, па сам док сам био чамцу сакупљао сваку флашу на коју сам наишао“, каже архитекта и улични уметник Андреј Јосифовски.

Онда му је пало на памет да искористи те флаше и скрене пажњу на важност одговорног понашања и заштите природе. Како боље то учинити него од њих направити портрет Јована Мемедовића, аутора емисије Сасвим природно.

Прво је, како каже, ступио у контакт с Мемедовићем да га пита да ли је у реду да његов лик искористи, што је популарни водитељ са радошћу прихватио.

Чим је добио зелено светло, уметник познат и као Пијаниста кренуо је да плете више од 4.000 флаша у мрежу како би из птичје перспективе добио портрет Мемедовића. Испоставило се да плетење портрета није баш лаган посао, па је морао да позове пријатеље у помоћ.

Када је коначно своју креацију представио, она је наишла на фантастичне реакције, а похвала је стигла и од Новака Ђоковића.

„Сјајна енергија се створила око тога и то је доказ да уметност може да покрене људе. Ако људи тако реагују, значи да су гладни те културе и да им то недостаје. Нажалост, у такве ствари се овде не улаже новац, а ово је плод појединца. Чини се да култура овде није важна, а она је основно обележје једног цивилизованог друштва“, истиче Јосифовски.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво