Има наде за орлове крсташе, три пара успешно извела потомство

Сва три пара орла крсташа ове године успешно извела потомство, а популација на северу Баната богатија је за три млада орла, кажу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Орао крсташ у Србији има статус критично угрожене врсте и свака нова јединка изузетно је значајна за њихов опстанак.

Мере активне заштите, попут четворомесечног чувања гнезда, спроводе се од 2017. године са циљем да се популација крсташа сачува и увећа и за сада дају одличне резултате.

Од ове године запослени, чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије читаву гнездилишну сезону мотрили су на три гнездећа пара орлова крсташа.

„Велика је част и одговорност бити укључен у пројекат заштите угрожене врсте каква је орао крсташ. Били смо на рубу нестанка птице са националног грба због губитка станишта, тровања и криволова“, каже Мирјана Ранков, координаторка "PannonEagle LIFE" пројекта у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

„Нови успеси охрабрују нас да наставимо још снажније да радимо на заштити угрожених врста. Опоравак популације орла крсташа, као и многих других врста, могућ је ако се удруже грађани, институције и привреда“, истиче Мирјана Ранков.

Кључне активности у периоду када се орлови крсташи не гнезде биће постављање нових платформи погодних за гнежђење, одржавање станишта и спречавање тровања.

У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије напомињу да сви могу да помогну заштиту орлова крсташа савесном применом пестицида у пољопривреди, пријављивањем случајева тровања животиња, обнављањем и спречавањем уништавања станишта.

Пројекат "Pannon Eagle LIFE" спроводи 11 партнера из пет земаља које се налазе у Панонској низији (Мађарска, Аустрија, Чешка, Словачка и Србија). Основни задатак је спречавање тровања птица грабљивица, нарочито орла крсташа (Aquila heliaca). Вредност пројекта је 3,6 милиона евра, а у највећем делу финансиран је (2,7 милиона евра) од стране Европске комисије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара