Шта не знамо о националним парковима Србије

У Србији постоји пет националних паркова: Фрушка гора, Ђердап, Копаоник, Тара и Шар-планина.

Да ли је сад време да се посете национални паркови Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а објаснила је Биљана Крстески из Завода за заштиту природе.

„Већина популације у нашој земљи зна за природна богатства Србије, која су јако велика почевши од геоморфологије, геологије, климатских прилика и биолошке разноврсности на свим странама света. У Србији постоји 470 заштићена подручја, међу њима су и национални паркови“, истакла је Биљана Крстески.

Зашто су то заштићене зоне и шта је то што не знамо о овим подручјима?

„Разлика је у величини паркова, постоји тростепени режим заштите. Националним парковима управља предузеће и сваки парк има своје службе и информативне центре. Постоји велики број излетишта, која су уређена и у којима посетиоци треба да поштују правила", рекла је Биљана Крстески.

Некада је Фрушка гора била острво у Панонском мору, сада је планина дуга 73 километра и највећи део њене површине је шума. Ако упоредимо Фрушку гору и Национални парк „Тара", треба истаћи да је мрки медвед заштитни знак Таре.

„Геопарк 'Ђердап' је на листи 15 геопаркова листе Унеска. Он обухвата целокупни простор националног парка Ђердап. Копаоник, снежна планина са висином од преко 2.000 метара, где је део парка скијашки центар. Шар-планина има више од 30 врхова који су високи преко 2.000 метара. Ту су 'Горске очи', популација риса и необичне заштићене биљке“, закључила је Биљана Крстески из Завода за заштиту природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво