Облаци бомбардовали аргентински град – ледени пројектили величине фудбалске лопте

Град који је падао у Аргентини пре две године изненадио је научнике, који су у недавној студији утврдили да би „пројектили“ који су падали могли да буду највећи који су до сада измерени.

„Просто невероватно. Ово су екстремно велике димензије које би могли да очекујете од града“, каже Метју Кумџијан са Пен стејт универзитета у САД.

Џиновски пројектили бомбардовали су аргентински град Виља Карлос Паз пре две године, али су тек у недавно окончаној студији подробније испитани.

Процењено је да је највећи комад леда био пречника 23 центиметра.

Међутим, пошто рекордер није сачуван односно измерен, већ је његова величина процењена на основу снимака, не може да буде званично проглашен за највећи који је до сада измерен.

Стручњаци, ипак, имају разлога за своје тврдње, јер су пројектиле сличне величине забележили и измерили становници аргентинског града.

Викторија Друета, која се нашла на улици када је олуја почела, покупила је један од комада леда и измерила дужину од 18 центиметара, и то након пада због којег је изгубио на величини.

Град настаје у кумулонимбусима са јаком узлазном струјом, која одвлачи водене капи из облака у више слојеве где је температура нижа. Капи се тамо заледе и поприме облик лопте, односно претварају се у град.

Зависно од снаге узлазне струје капи ће се повећавати, односно на њих ће се накупљати још капи, све док не постану претешке и када узлазна струја која их је понела не може више да их одржи њихову масу.

број коментара 0 Пошаљи коментар