Сићевачка клисура – Парк природе са 3.000 врста биљака и 13 тунела

Отварањем и последње деонице на Источном краку Коридора 10, од Просека до Црвене реке, заобилази се Сићевачка клисура, која је не ретко била место тешких саобраћајних несрећа. Сада ће се, како се верује, о највећој нашој клисури, поред Ђердапске, удаљеној од центра Ниша 14 километара, говорити чешће као о Парку природе специфичне геоморфологије и биодиверзитета.

Пут кроз Сићевачку клисуру који води од Ниша према бугарској граници, пролази кроз 13 тунела. Између њих - призори који не остављају равнодушнима заљубљенике у природу, истраживаче, уметнике, екстремне спортисте. Дуга 16 километара, у једном делу кањон, дубине до 360 метара, парком природе проглашена је 2000. године.

„На територији Србије живи више од три хиљаде врста биљака, а у Сићевачкој клисури 1200. Најпознатије су Рамонда Наталија и Рамонда Сербика и жалфија као медитеранска врста која живи на овим просторима аутохтона, а од животиња могу да поменем сурог орла, сивог сокола и велики број различитих врста слепих мишева“, рекао је је Данко Јовић из Завода за заштиту природе Србије.

Алпинисте и спортске спелеологе привлаче разноврсни и бројни крашки облици и висине, а дубина, вијугавост и брзаци Нишаве љубитеље спортова на води. Изазов је и за заљубљенике у друге адреналинске спортове.

„Такмичења из рафтинга, орјентиринга, кајака, параглајдинга, практичног стрељаштва, планинског трчања већ се одржавају на међународном нивоу. Пуно је странаца, долазе на такмичења“, рекао је Власта Станојевић из Сафари клуба Ниш.

Сићевачка клисура инспирација је за уметнике од када је 1905. сликарка Надежда Петровић довела групу својих пријатеља да се друже ту и сликају.

А ту стоји и даље и још производи струју мала хидроцентрала пуштена у рад 1908. године, када је осветлила прву кућу у Нишу.

Сићевачка клисура и даље је неистражена. Обронци Сврљишких планина са севера и Суве планине са јужне стране крију неистражене пећине, пукотине, пролазе и остатке из палеоллита и римског доба, као и ретке и занимљиве биљне и животињске врсте и богату историју.

Возачима, који су до сада једва чекали да изађу из Сићевачке клисуре, отварање нове трасе ауто-пута омогућиће да на другачији начин обрате пажњу на клисуру и доживе је као бисер природе, што и јесте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво