Читај ми!

Корак смо ближе откривању мистерија универзума – почела изградња највећег радио-телескопа

Заједно са званичницима Јужноафричке Републике, научници су прославили почетак изграње највећег светског радио-астрономског инструмента од кога се очекује да ће донети прекретницу у проучавању свемира.

Научници ће бити корак ближе откривању мистерија универзума пошто је, после три деценије планирања и припрема, почела изградња највећег радио-астрономског инструмента у Јужној Африци и Аустралији.

Церемонија почетка изградње овог телескопа названог „Квадратни километар“ (Square Kilometre Array - SKA) одржана је недалеко од забаченог града Карнарвона у Јужној Африци.

Опсерваторија ће се састојати од два низа: SKA-Low у западној Аустралији и SKA-Mid у Карооу у северном Кејпу Јужне Африке.

„Квадратно километарски низ“ сматра се једним од највећих научних пројеката 21. века. Ултра-осетљиви инструмент ће се користити за испитивање неких од најзбуњујућих космичких мистерија, почев од тамне материје, тамне енергије и начина на који су галаксије формиране, па до настанка кратких, али интензивних радио сигнала снимљених из свемира, познатих као брзи радио рафали.

Објекат у Аустралији ће се састојати од више од 131.000 антена у облику дрвета, свака висока око три метра. Заједно ће бити довољно осетљиве да приме неке од најслабијих сигнала у универзуму – радио таласе ниске фреквенције између 50 мегахерца и 350 мегахерца.

У поређењу са сличним телескопима који тренутно постоје, SKA-Low ће бити осам пута осетљивији, имаће за 25 одсто бољу резолуцију и моћи ће да посматра небо 135 пута брже, како тврде аутори пројекта.

Јужноафричка компонента ће се састојати од скоро 200 тањира, проширених од телескопа МеерКАТ са 64 тањира која већ постоје на овој локацији. Они ће бити способни да раде у средњем фреквенцијском опсегу, од 350 мегахерца до 15,4 гигахерца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво