Читај ми!

Вребају и чекају – научници оживели вирус стар 50.000 година

Међународни тим истраживача вратио је у живот вирус стар 48.500 година, који је чак и после толико дугог периода био у стању да инфицира живе организме.

Слојеви пермафроста (вечитог леда) на Земљи представљају опасност по човечанство, упозоравају научници након што су успели да оживе вирус који је био залеђен десетинама хиљада година.

Међународни тим научника закључио је да су вируси попут овог и даље у стању да инфицирају живе организме, пошто су посматрали девет древних примерака вируса, пронађених у пермафросту Сибира како у лабораторији инфицирају амебе.

Најстарији од новооткривених вируса је скоро 50.000 година стар.

Биолог Жан-Мишел Клавери, један од чланова тима са Универзитета у Марсеју, истакао је да је оживљавање вируса старог 48.500 година нови рекорд.

Његов тим, које чине научници из Русије, Француске и Немачке, проучавао је укупно седам древних вируса у најновијој студији.

Вируси којима су се бавили сматрају се најстаријим икада враћеним у живот, мада други научници тврде да су успели да оживе бактерије старе чак 250 милиона година.

Сви вируси оживљени у оквиру нове студије припадају типу пандоравируса - групи џиновских вируса који су способни да заразе једноћелијске организме попут амеба.

Међутим, чињеница да је свих девет до сада враћених вируса било у стању да инфицира живе ћелије након десетина хиљада година у пермафросту значи да би вируси заробљени у леду, који су потенцијално заразни по биљке, животиње и људе, могли такође да буду ослобођени како се лед буде топио.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво