Читај ми!

Да ли је по археолошким налазима Зворник у шестом веку био насељенији него данас

На Орловинама код Малог Зворника у организацији Завода за заштиту споменика културе из Ваљева, настављена су археолошка истраживања на локалитету за који се верује да потиче из шестог века. Археолози су у завршној фази ископавања рановизантијске цркве која ће потом бити конзервирана и доступна туристима.

Археолошка истраживања на Орловинама започета су још 2013. године када је установљено да је на том локалитету смештена једна од највећих рановизантијских цркава на територији Србије, а само налазиште мери се десетинама хектара. Вишегодишњи рад археолога потврдио је и да се након рушења цркве због пожара, живот на Орловинама поново обновио у раносредњевековној фази.

„Ова истраживања цркве су на неки начин обогатила сазнања и о том периоду, наиме осим трагова сахрањивања из времена када је црква била у функцији, односно гробница које су припадале овој цркви из шестог века, дошло се и до открића неких гробова који припадају том раном средњевековном хоризонту, и ти гробови сада нама показују нешто уже датовање, које се може померити и у девети век", истакао је Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду,

За Орловине се верује да су у шестом веку биле град већи од оног који је Мали Зворник данас. Пронађена црква дугачка је 30 метара што је сврстава међу веће на нашем простору. И упркос страдањима које је претрпела њени зидови су добро очувани, а у олтарском делу пронађени су и остаци зидног сликарства.

„Већина археолошког материјала је типичан инвентар за овакав локалитет, односно то су углавном делови стаклених посуда, конкретно кандила која су коришћена за осветљавање простора у цркви, најсличнија да кажемо стакленим чашама, затим имамо прозорско стакло у фрагментима. Занимљиво је да имамо и комаде римског камена, односно римских рељефа који су секундарно били узидани у цркву, оно што нисмо, ето, очекивали у цркви, то су налази грнчарије који нам показују да након што је црква била срушена, неко локално становништво се ту из окружења скупило и нашло уточиште у рушевина цркве", истакао је Драган Ћирковић, археолог .

Након откопавања цркве у целини, започеће и конзерваторски рад. Идеја је да Орловине постану арехолошки парк, који ће постати део туристичке понуде Малог Зворника и Подриња.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво