Читај ми!

Научници пронашли олупине брода који је покушао да упозори Титаник на фатални ледени брег

Олупина брода који је покушао да упозори Титаник на санту леда која га је потопила на свом првом путовању, пронађена је на дну Ирског мора.

Британски трговачки пароброд СС Месаба послао је Титанику радио-поруку упозорења 15. априла 1912. док је прелазио Атлантик. Поруку је примио Титаник, који је проглашен као непотопив, али није стигла до главног контролног центра брода.

Касније те ноћи, Титаник је ударио у ледени брег и потонуо. Више од 1.500 људи погинуло је у бродолому. 

Месаба је наставила да плови као трговачки брод све док га 1918. није торпедовала немачка подморница.  Погинуло је двадесет људи, укључујући и команданта брода.

Његова тачна локација била је непозната више од једног века, али научници су сада пронашли олупину Месабе користећи сонар. 

Алат за истраживање на мору користи звучне таласе како би омогућио мапирање морског дна до толико детаља, да је откриће сонара, обезбедило истраживачима на Универзитету Бангор и Универзитету Борнмаут у Великој Британији да са сигурношћу идентификују олупину брода у Ирском мору. 

Мајкл Робертс, поморски геонаучник са Универзитета Бангор у Велсу, предводио је истраживања, а већ неколико година ради у сектору морске обновљиве енергије на проучавању утицаја океана на инфраструктуру за производњу енергије. Олупине бродова су се показале као вредан извор информација у овој области. 

„Знали смо да је било много бродолома у Ирском мору, остаци пловила могли би да пруже користан увид у то шта се дешава када ствари заврше на морском дну", објаснио је Робертс.

Када је Робертс почео да ради са Инес Макартни, поморским археологом и истраживачем на Универзитету Бангор, „комади слагалице" су почели да се уклапају. 

„Макартни је био заиста заинтересован за примену те нове технологије на олупине брода како би их идентификовао", рекао је Робертс.  

„Раније смо могли да ронимо на неколико локација годишње да бисмо визуелно идентификовали олупине. Јединствене сонарне способности Принца Мадога (наменског истраживачког брода) омогућиле су нам да развијемо релативно јефтино средство за испитивање олупина. Можемо повежите ово назад са историјским информацијама без скупе физичке интеракције са сваком локацијом", каже је Макартни. 

Погрешне идентификације 

Робертс је рекао да су трошкови откривања и идентификације сваке олупине били између 800 фунти (855 долара) и 1.000 фунти (1.070 долара).

Иначе, многе новоидентификоване олупине, укључујући Месабу, биле су погрешно идентификоване у прошлости, рекли су истраживачи. Макартни је описао технику коришћења сонара са више зрака као „игру поморске археологије" која омогућавајући историчарима да користе податке које пружа, да попуне празнине у разумевању догађаја.

„Много олупина је у дубокој води. Тамо доле нема светла, тако да се уопште не види много. Ако би ронилац сишао и препливао дужину олупине - никада не би добили слике какве бисмо ми добили због обима ових ствари. Толико је седимента да једноставно не можете да видите све. Дакле, то је начин да заиста ефикасно визуализујете користећи звук да видите нешто што не можете видети голим оком - као што је ултразвук током трудноће", објснио је савременост примењене технологије Робертс.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво