Читај ми!

Директан погодак! Велики успех мисије Дарт, летелица се сударила са астероидом

Изгледа да човечанство неће проћи као диносауруси. Насина свемирска летелица Дарт директно је погодила астероид Диморфос у првом успешном покушају планетарне одбране од небеских тела.

Пренос завршен

То је то, народе! Вечерашња мисија Дарт, први покушај планетарне одбране, успешно је изведена. Пренос је и званично окончан. Даље информације знаћемо током дана.

Курс астероида засигурно промењен

Судар Дарта са Диморфосом је скоро сигурно променио курс астероида, узимајући у обзир фундаменталне законе физике о очувању енергије и импулса. Уколико се Диморфосова орбита око већег астероида Дидимоса не промени, онда ће Њутнови закони бити оборени.

Наса: Ново доба за човечанство

Први пут у историји послали смо свемирску летелицу и сударили је са астероидом удаљеним седам милиона километара од Земље.

„Човечанство је ушло у нова доба, у доба када потенцијално имамо способност да се заштитимо од опасности какву представљају астероиди. Чудесно“, рекла је једна од челница Насе, Лори Глејз.

Последњи кадрови са Дарта пре судара

Право у центар!

Свемирска летелица Дарт успешно се сударила са Диморфосом!

Још неколико минута...

Минути потребни да се Дарт судари са Диморфосом сада се броје на прсте једне руке!

Дарт добио зелено светло, одобрен судар са астероидом

Коначно прецизно циљање успешно изведено. Стручњаци у командном центру у Мериленду дали зелено светло за наставак мисије и сударање Дарта са Диморфосом при брзини од 24.000 километара на сат.

Холивуд воли експлозије, али научници кажу да је мењање курса најбоље решење

У филмовима је најчешће решење за небеска тела која прете Земљи да их човечанство уништи, али научници истичу да је управо то најмање пожељно решење.

„Не желимо да детонирамо објекат у хиљаде мањих делова, већ желимо да остане нетакнут и да га само померимо са курса. Тако ћемо га лакше пратити. Уколико бисмо од једног великог објекта направили стотине мањих, теже би их пратили а неки би и даље представљали потенцијалну опасност“, истиче Енди Ривкин из Насиног тима Дарт.

Дартова навигација нациљала Диморфос, Наса оптимистична по питању успеха мисије

Из оперативног центра мисије Дарт у Мериленду кажу да су навигациони системи летелице успели да нациљају астероид, преноси Њујорк тајмс. Сви параметри су проверени и Насини стручњаци су оптимистични да ће вечерашња мисија бити успешна.

Однос величине астероида који Наса гађа

Док чекамо да се летелица Дарт стигне до свог циља, Наса је објавила прилично илустративну графику о величини астероида Диморфос, који је вечерашња мета.

Мисија Дарт је прва практична проба технике која би могла да се користи у будућности против других потенцијално опасних астероида – коришћење кинетичке силе за преусмеравање астероида и свемирских тела која су на курсу да се сударе са Земљом.

Дарт (Double Asteroid Redirection Test) је лансиран 24. новембра 2021. године, а циљ „бодље“ био је дуални астероидни систем који се крећу један око другог, на удаљености од око седам милиона километара од Земље.

Већи астероид Дидимос има пречник од 780 метара, док је пречник мањег Диморфоса 160 метара.

Ниједан од астероида није представљао ризик по Земљу и то је један од разлога зашто су изабрани за мисију. Још важнији разлог јесте што су део бинарног астероидног система, због чега ће астрономи на Земљи моћи да измере резултат удара.

Док астероиди круже један око другог, сунчева светлост која се одбија од њих се појачава и слаби, зависно од њиховог положаја током 12-часовног циклуса орбите.

Астрономи на Земљи могу да надгледају и примете евентуалне промене пре и после судара са свемирском летелицом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво