Читај ми!

Како ће Србија у свемир - заједно са бившим југословенским републикама

Комитет за развој свемирског програма из Новог Сада дуже од једне деценије развија свемирски програм, и у сарадњи са иностраним партнерима, шаље сателите у свемир.

Стручњаци Комитета уско сарађују са колегама из Индије, од 2019, која ове године слави 75 година независности, међу којима су најеминентнији стручњаци и инжењери. 

„Ми смо у оквиру обележавања Дана независности укључени у програм лансирања 75 сателита студентских сателита", рекао је председник Управног одбора Комитета Душан Радосављевић, и додао да су прошле године у оквиру исте сарадње лансирана три мала сателита у орбиту.

Четврти сателит који је поклон у знак пријатељства две земље и биће лансиран до краја године.Радосављевић додаје да је Комитет из Србије колегама из Индије у оквиру сарадње дао и образовни програм, да је објављено више научних заједничких радова, као и да су пласирани одређени производи и услуге.

Сарађују и са САД, Тунисом, Русијом, Ганом, Италијом, Мађарском, свим државама које имају неки вид свемирског инжењеринга, па и са државама региона, наводи Радосављевић.

„Удруживање бивших југословенских република се десило пре око месец дана, сви смо радили, морамо да сарађујемо, превише смо мали, поготово у оваквим стварима је онда наш регион довољно велик и онда све то има смисла. Пуно се радило, имамо резултате који нису мали. Договорили смо се да зарад будуће сарадње, поделимо сва наша постигнућа, то смо и урадили, и да не губимо време", изјавио је Радосављевић.

С тим у вези, објаснио је да за најављено лансирање четвртог сателита у сарадњи са Индијцима (индијско-српски) затражено да то буде заправо - сателит Индије и Свемирске асоцијације Југоисточне Европе, што је прихваћено, и регион тако до краја година заједничи „одлази у свемир".

„Ја мислим да је то један леп почетак сарадње и један поклон Србије за цео регион", каже Радосављевић и додаје да је важно да људи што пре осете бенефит од развоја свемирске тегнологије, почев од домаћих стручњака који би радили у сопственој земљи.

Образовање као важан почетак целе приче 

Најављује и програме и такмичења где ће моћи да учествују и стручњаци и грађани. Комитет већ сарађује са основним и средњим школама, а заинтересованост деце је огромна.

Радосављевић очекује да ће се у скоријој будућности десити, када је о студијама реч, и акредитација посебних студија за свемирски инжењеринг.

Све што радимо, радимо за опште добро, радимо програме о квалитету воде, заштити животне средине, рекао је и нагласио да би држава могла да помогне у образовном смислу и да такмичења из ове области буду редовно организована. 

Радосављевић је закључио да би, када је реч о националној стратегији, која је дефинисана у Комитету још пре десетак година, а која је реална за наше друштво, било добро да се са представницима државе разговара о досадашњим резултатима и плановима за будућност, од чега, како је рекао Комитет уопште није далеко.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво