Читај ми!

Лобања стара 8.000 година пронађена у Минесоти - биће предата Индијанцима

Скоро 8.000 година стара лобања пронађена у реци у Минесоти, биће предата званичницима Индијанаца.

Остаци лобање коју су кајакаши прошлог лета пронашли у реци у Минесоти, и за коју је утврђено да је стара скоро 8.000 година - биће предати званичницима Индијанаца у тој држави.

Након што је откриће објављено, неколико Индијанаца је критиковало канцеларију окружног шерифа, који су навели да је објављивање „фотографија остатака њиховог претка увредљиво за њихову културу". Фотографија је убрзо одјављена.

„Нисмо хтели да учинимо ништа увредљиво", рекао је шериф округа Ренвил Скот Хejбл.

Стручњаци су користили анализу утврђивања старости угљеником, и утврдили да је човек чија је лобања пронађена, живео између 5.500 - 6.000 пре нове ере, дакле - пре скоро 8.000 година. Фрагмент кости је затим послат и форензичком антропологу Еф-Би-Ај-а, који је проценио старост лобање као и то да је припадала младићу.

Форензички антрополог је такође утврдио да је мушкарац задобио тешку рану на глави о чему сведочи удубљење у лобањи.

„Доступна наука и технологија су заиста невероватне и срећни смо што имамо методе које нам помажу у овом истраживању и што смо наишли на овај мали део историје", саопштили су раније званичници.

Хejбл је рекао да ће остаци бити предати племенским званичницима заједнице Горњих Сијукса.

Специјалиста за културне ресурсе Савета за индијанске послове Минесоте Дилан Геч рекао је да Савет није био обавештен о овом открићу, што је прописано државним законима који регулишу збрињавање и репатријацију остатака Индијанаца.

Геч је додао да је објава о открићу на Фејсбуку „показала потпуни недостатак културолошке осетљивости", зато што појединац чијису остаци пронађени није јавно идентификован као Индијанац, а и остаци су названи „делићем историје".

Кетлин Блу, професорка антропологије на Државном универзитету у Минесоти, рекла је да лобања дефинитивно припада претку једног од племена који још живе у тој области, пренео је Њујорк тајмс.