Читај ми!

Лобања откривена у реци у Минесоти - стара 8.000 година

Кајакаши из Минесоте пронашли су у реци људску лобању стару око 8.000 година. Из Канцеларије шерифа округа Ренвил саопштили су да је старост лобање утврђена помоћу анализе угљеника-14.

Званичници су користили анализу утврђивања старости угљеником, и утврдили да је човек чија је лобања пронађена, живео између 5.500 - 6.000 пре нове ере, дакле - пре скоро 8.000 година.

Иначе, угљеник-14 се из атмосфере инкорпорира у кости, па се на томе базира примењена метода одређивања старости.

„Анализом резултата добијених овом методом, закључено је да се особа хранила морским плодовима, просом и кукурузом", навели су из канцеларије окружног шерифа.

Кајакаши су лобању послали локалним званичницима, који су утврдили да је кост људска.

Фрагмент кости је затим послат и форензичком антропологу Еф-Би-Ај-а, који је проценио старост лобање као и то да је припадала младићу.

Форензички антрополог је такође утврдио да је мушкарац задобио тешку рану на глави о чему сведочи удубљење у лобањи. 

„Доступна наука и технологија су заиста невероватне и срећни смо што имамо методе које нам помажу у овом истраживању и што смо наишли на овај мали део историје", саопштили су званичници.

Најновији налаз је још један од оних из Минесоте и припада периоду култура у Северној Америци, за који археолози кажу да је трајао између 1.000 и 8.000 година пре нове ере.

Архаичну фазу карактеришу културе које су се издржавале једући орашасте плодове, семенке и шкољке пре него што су се бавиле самоодрживом земљорадњом.

Још један познати људски фосил пронађен у Минесоти датира из истог периода. Године 1931. грађевинске екипе  у северозападној Минесоти пронашле су скелетне остатке тинејџерке за које се сматра да су старе отприлике 8.000 година. Остаци - названи „Жена из Минесоте" - пронађени су све са бодежом од лосовог рога и привеском од шкољке.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара