Читај ми!

Вулкани постављају правила игре, наше је да се прилагодимо

Код пацифичке државе Тонга дошло је до ерупције подводног вулкана, која је довела до цунамија, што нас је поново подсетило колико вулкани могу бити опасни и непредвидиви. Вулканолог, професор Драган Миловановић објашњава да нас вулкани с времена на време опомињу да природу не можемо да победимо и да се природа управља по својим законима.

Гостујући у Јутарењем програму, вулканолог професор Драган Миловановић наглашава да природа памти све што јој урадимо, али такође и да она има своје законе.

„У том смислу, планета има свој живот који је релативно дуг у оквиру Сунчевог система око четири и по милијарде година и она је само један сегмент универзума и има своја правила“, наглашава професор.

Свака ерупција вулкана има своја правила по којима се догађа и у зависности од тога где се дешава и колико је удаљена од човека, насеља или од воде, зависи колике ће последице проузроковати.

Познато је да пацифички „ватрени прстен" представља подручја које има највише вулкана.

„Сви ови вулкани су у ствари високе планине које израњају из океана. То су планински ланци који су много већи и дужи од Хималаја. Кила Ела на Хавајима је чак и виша од Хималаја ако се мери од дна“, напомиње вулканолог.

Подводна ерупција је опаснија од копнене. Када се лава помеша са водом, вода прелази у водену пару и шири се као када отворимо флашу топле кока-коле, објашњава професор. Све се распрши около и ствара огроман облак пун фине прашине који практично може да обиђе планету и заклони Сунце, промени климу и тако даље.

Земља је још увек много јака и много јача од човека, тако да је морамо што боље упознати и пратити њена правила игре. У том контексту не можемо предвидети вулканске ерупције и мале су шансе да ћемо их открити.

Вулкан је као и земљотрес ослобађање велике количине енергије која ако наиђе на препреку, руши све пред собом. Пацифичка плоча се годишње шири за 14 центиметара и помера се. Која је то енергија и где ће она да се ослободи за научнике ће још дуго бити непознаница, наводи професор Драган Миловановић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво