Читај ми!

Да ли будућим свемирским туристима прети трајно уништење црвених крвних зрнаца

Познато је да су свемирска путовања изузетно стресна за људско тело, а нова истраживања су открила колико погађају црвена крвна зрнца.

Да ли будућим свемирским туристима прети трајно уништење црвених крвних зрнаца Да ли будућим свемирским туристима прети трајно уништење црвених крвних зрнаца

Када смо на Земљи, наша тела стварају и уништавају два милиона ових ћелија у секунди. У свемиру, астронаути су искусили три милиона уништених црвених крвних зрнаца у секунди, што је резултирало губитком 54 одсто више ћелија него да су били на Земљи, наводи се у новој студији. 

Нижи број црвених крвних зрнаца код астронаута познат је као свемирска анемија.

„Свемирска анемија је константно пријављивана када су се астронаути враћали на Земљу од првих свемирских мисија, али нисмо знали зашто", рекао је аутор студије др Гај Трудел, лекар, истраживач у болници Отава и професор на Универзитету у Отави.

Истраживачи су узели дах и узорке крви од 14 астронаута пре њиховог шестомесечног боравка на Међународној свемирској станици. Астронаутима су такође четири пута узимали узорке током летова.

Истраживачи су такође сакупљали крв од астронаута током годину дана након њиховог свемирског лета.

Летови 11 мушкараца и три жене, који су праћени, догодили су се између 2015. и 2020, а налази су објављени у часопису Nature Medicine.

Изненађујуће откриће

Када су астронаути у свемиру, доживљавају померање телесних течности према горњем делу тела због недостатка гравитације. То доводи до повећаног притиска на мозак и очи, изазивајући кардиоваскуларне проблеме и губитак од 10 одсто течности у крвним судовима.

Истраживачи су веровали да је свемирска анемија начин на који се тело прилагођава промени течности, што доводи до уништења црвених крвних зрнаца како би се успоставила равнотежа. Такође су мислили да је губитак црвених крвних зрнаца само привремен, и да се обнавља након што се астронаути прилагоде, после отприлике десетак дана у свемирском окружењу.

„Наша студија показује да се по доласку у свемир више црвених крвних зрнаца уништава и то се наставља током читавог трајања мисије астронаута", рекао је Трудел.

Истраживачки тим је развио начине за мерење уништења црвених крвних зрнаца, укључујући мерење количине угљен-моноксида у узорцима даха астронаута.

„Срећом, мање црвених крвних зрнаца у свемиру није проблем када је тело у бестежинском стању. Али када слетите на Земљу и потенцијално на друге планете или месеце, анемија која утиче на вашу енергију, издржљивост и снагу може да угрози циљеве мисије. Ефекти анемије се осећају тек када слетите и морате се поново суочити са гравитацијом", објаснио је Трудел.

Дугорочни ефекти

Након повратка на Земљу, код пет од 13 астронаута дијагноза је била – анемија. Једном од астронаута након слетања није вађена крв.

Праћени узорци узети од астронаута показали су да је свемирска анемија реверзибилна јер се њихов број црвених крвних зрнаца прогресивно враћао у нормалу три до четири месеца након повратка.

Међутим, узорци прикупљени годину дана након што су астронаути слетели на Земљу показали су да је стопа уништења црвених крвних зрнаца и даље повећана, око 30 одсто изнад онога што су искусили пре свог свемирског лета.

Истраживачи верују да ово сугерише да би дуготрајне свемирске мисије могле довести до структурних промена које утичу на црвена крвна зрнца.

Резултати истичу важност скрининга астронаута али и свемирских туриста и утицај боравка ван Земље на њихово здравље.

За сада је неизвесно колико дуго људско тело може да подржи повећану стопу уништавања и производње црвених крвних зрнаца. Ради борбе против овог ризика, истраживачи предлажу да се исхрана астронаута промени како би се подржало боље здравље крви.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво