Читај ми!

У Перуу пронађена хиљаду година стара мумија у положају фетуса

У подземној гробници на локалитету Кахамаркиља, у Перуу, археолози су пронашли мумију стару око 1000 година. Била је у феталном положају, обмотана конопцем.

У време када је мумија сахрањена, Кахамаркиља је била напредан град са више од 10.000 становника. Налазила се у унутрашњости, на око 25 километара од десне обале реке Римак. У град су долазили људи из приобалних и планинских области Перуа ради трговине, изјавили су истраживачи са Државног универзитета Сан Маркос, који су одговорни за ово откриће.

Тело обмотано конопцем

Подземна гробница, до које је водило седам степеница, чувала је мумију мушкарца који је у време смрти имао између 18 и 22 године. Тело покојника је било прекривено платном и обмотано конопцем, што је у то време била уобичајена пракса за становнике планинских предела у околини Кахамаркиље.

Уз мумију су као гробни прилози пронађени остаци пса и морског прасета, као и кукуруз и друге врсте поврћа, навели су истраживачи. Вођа археолошког тима – професор археологије Питер ван Дален Луна – сматра да је покојник умро пре око 1200 до 800 година и да је можда био син богатог трговца.

Бројни погребни ритуали

Чланови породице су повремено обилазили његову гробницу како би приносили дарове. „Пошто се тело положи у гробницу, стално се обављају разни ритуали. То значи да се потомци покојника годинама враћају на његов гроб и приносе храну и дарове‘‘, рекао је Ван Дален Луна.  Напоменуо је да су испред гробнице пронађене кости ламе, које су можда кували посетиоци желећи да их оставе као дарове. Мумија је изложена у Музеју Државног универзитета Сан Маркос, а њена анализа је још у току. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво