Читај ми!

Кинеско вештачко сунце 17 минута одржавало плазму температуре 120 милиона степени

Седам месеци након што је поставило претходни рекорд у температури плазме и мање од две недеље након што је поново укључено, Кинеско вештачко сунце поново је запањило свет.

Кинеска академија наука објавила је да је токамак реактор у Хефеју одржавао кружење суперзагрејане плазме температуре 120 милиона Целзијуса невероватних 1.056 секунди.

Претходни рекорд у за одржавање плазме био је 390 секунди, који је постављен у француском реактору Торе Супра 2003. године.

Нови рекорд је велики успех у тестирању плазме у напорима да се оствари производња енергије из нуклеарне фузије.

То је изузетно тешко постићи јер подразумева реплицирање процеса који се дешавају у срцу звезда, где се под огромним притиском и температуром језгра атома спајају и формирају нове елементе.

У случају већине звезда у свемиру у питању су атоми водоника, који се спајају и стварају хелијум. Пошто је језгро хелијума мање масе од четири језгра водоника од којих настаје, вишак масе се ослобађа као топлота и светлост.

Тај процес ствара огромну количину енергије - довољно да покреће звезду, а научници желе да га реплицирају на Земљи.

У токамак реакторима, плазма се загрева до огромних температура од преко 100 милиона степени Целзијуса, а пошто не постоји материјал који би издржао толико температуру, плазма левитира у ваздуху помоћу моћних магнетних поља.

Дуже одржавање суперзагрејане плазме како би се култивисале дуже реакције је посебно изазован задатак.

Реактор у Хефеју претходно је поставио рекорд за температуру плазме - чак 160 милиона степени Целзијуса, која је одржавана 20 секунди.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво