Читај ми!

Мистично плаво светло запањило астрономе пре три године – научници објаснили шта се десило

Научници кажу да су коначно дошли до објашњења за мистично плаво светло које је пре три године дошло из дубоког свемира.

Астрономи су били запањени када су 2018. године видели светли, плави блесак који је дошао из удаљене спиралне галаксије, удаљене око 200 милиона светлосних година, пренео је Индепендент.

Догађај познат као AT2018cow, из јуна 2018. године, виђен је из опсерваторије на Хавајима, која је брзо послала глобалну поруку осталима да га пронађу својим телескопима.

Научници су тада видели блесак који је 100 пута сјајнији од супернове, најсветлије експлозије коју је човечанство икада видело. Деловало је да је супернова, али је било много светлије и брже.

Научници су се мучили да објасне појаву, која је постала позната као брзи плави оптички прелаз FBOT, али без објашњења како се догодио. Даља открића догађај су чинила само збуњујућим.

Научници су утврдили да се састојала не само од блеска већ и од пулсирања и моћих икс-зрака, са стотинама милиона пулсирања који су водили до самог извора.

Пулсирања су се понављала редовно, на сваке 4,4 милисекунде, током 60 дана. Научници су искористили та пулсирања да израчунају да икс-зраци морају бити широки не више од 1.000 километара и да имају масу мању од 800 сунаца.

То је указивало да је реч о нечему компактном, као што је мала црна рупа или неутронска звезда.

Делује да се мистично светло догодило у време када је звезда умирала и тада се родила „беба“ црна рупа или неутронска стара. То је почело да „једе“ материју око себе, гутајући звезду, испуштајући јаке таласе енергије, преноси Индепендент.

"Вероватно смо открили рођење чврстог објекта у супернови. Ово се дешава у нормалним суперновама, али досад то нисмо видели јер је врло хаотичан процес. Мислимо да нови докази отварају могућност за проналазак 'бебе' црне рупе или 'бебе' неутронске звезде", рекао је главни аутор студије Дирај Пашам, истраживач на Институту за техонологију Масачусетс у Кембриџу.

Закључак 'Evidence for a Compact Object in the Aftermath of the Extra-Galactic Transient AT2018cowпрезентован је у часопису Нејчр астрономи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво