Читај ми!

Мумије старије него што се мислило, историјски уџбеници ће морати да преправљају датуме

Анализом мумије пронађене у гробници племића Кувија показало се да су Египћани користили напредне методе балсамовања хиљаду године пре него што се до сада претпостављало.

Према новим доказима због којих ће морати да де се исправљају датуми у историјским књигама, древни Египћани су изводили софистициране мумификације својих покојника хиљаду година раније него што се мислило.

Утврђено је да је очувана мумија високо рангираног племића по имену Куви, откривена 2019. године, далеко старија него што се претпостављало, и да је, у ствари, једна од најстаријих египатских мумија откривених до сада.

Мумија потиче из периода Старог краљевства, што доказује да су технике мумификације пре неких четири хиљаде година биле веома напредне.

Професорка Салима Икрам, шеф Катедре за египтологију на Америчком универзитету у Каиру и водећи стручњак за проучавање историје мумификације, наводи за Обсервер: „Ако је ово заиста мумија из Старог краљевства, биће потребно да се све књиге о мумификацији и историји Старог краљевства ревидирају".

„Ово ће потпуно окренути наглавачке наше знање о развоју вештине мумифицирања. Коришћени материјали, њихово порекло и трговачки путеви повезани са њима драматично ће утицати на наше разумевање старог Египта", додала је професорка.

Научници су до сада, како истиче професорка, мислили да је процес мумификације у доба Старог краљевства био релативно једноставан и заснивао се на принципу исушивања, који није увек био нарочито успешан. Мозак није уклањан, а унутрашњи органи само повремено. Много више пажње се поклањало спољашњем изгледу покојника него унутрашњости.

„Такође, употреба смола је било много ограниченија у до сада истраженим мумијама из периода Старог краљевства. Међутим, ова мумија је испуњена смолама и текстилом и тако успешно балсамована да више личи на мумије пронађене хиљаду година касније“, напомиње професорка Икрам.

Откриће ове мумије у раскошној гробници у некрополи у Сакари снимљено је у документарној серији Изгубљена блага Египта, канала Национална географија. Истрага о њеном датирању и анализи биће приказана у новој сезони исте серије. Хијероглифи на гробу су открили да се племић звао Куви, да је био рођак краљевске породице и да је живео пре више од четири хиљаде година.

Продуцент серије Том Кук наводи да се на основу грнчарије пронађене у гробници знало да потиче из периода Старог краљевства, али професорка Икрам није веровала да је мумија из тог периода јер је била превише добро очувана.

Ова мумија је импрегнирана висококвалитетним смолама и умотана у најквалитетније завоје. Професорка у емисији открива да је ова врста платна коришћена за мумифицирање овог племића пронађена на мумијама из 21. династије египатских фараона која је владала више од хиљаду година након Кувија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво