Дан Етнографског музеја у Београду и отварање изложбе „С обрамицом низ пут“

У понедељак, 20. септембра, у 13 часова, у Етнографском музеју биће отворена изложба „С обрамицом низ пут“. Том изложбом Музеј обележава 120 година самосталног рада.

На изложби ће бити представљена колекција обрамица Етнографског музеја у Београду, као и обрамице из Музеја Војводине.

Обрамице, дрвене мотке лучног облика, на селу су у прошлости на раменима носиле жене када су преносиле разне врсте терета - храну и воду за раднике у пољу, робу за пијачну продају - а чак су имале улогу и у контакту са оностраним и мистичним.

Изложба „С обрамицом низ пут“ пружиће посетиоцима прилику да се упознају с наизглед једноставним предметом, који у себи носи различите поруке. На основу материјала, разлика у облицима и закривљености лука, декорацијама и траговима употребе, могу се изнети бројни закључци о начину живота људи који су их користили, као и читавих заједница.

Обрамице ће бити идентификоване према широј географској области у којој су настале и где су коришћене, па ће тако бити уочљиве разлике између обрамица прављених у динарској, планинској области западне Србије, равничарској и мултикултуралној Војводини, као и у географски и културолошки разноврсној централној и источној Србији, где се још могу видети трагови давних цивилизација.

Поред самих предмета, биће изложен и илустративни материјал који ће продубити разумевање не само обрамица као засебног предмета већ и ширег контекста у ком су оне коришћене.

Аутор изложбе је др Марко Стојановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду. 

Приликом обележавања Дана Етнографског музеја у Београду и отварања изложбе биће додељена и Награда за животно дело „Боривоје Дробњаковић".

Ове године Етнографски музеј у Београду слави 120 година самосталног рада. Основан је 1901. године издвајањем Етнографског одељења из Народног музеја. Од тада до данас Музеј прикупља и проучава музејске предмете, традиционалну материјалну културу, друштвене односе и породични живот, обичаје, веровања и народно стваралаштво. Тумаче се обележја српске културе, али и обележја других етничких заједница које живе у суседству.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво