Читај ми!

Насини научници захваљујући потресима на Марсу дошли до нових сазнања о настанку планете

Потреси који је на Марсу забележила Насина роботска сонда „Инсајт“ (InSight) помоћи ће научницима да боље упознају структуру и стекну сазнања о величини језгра и дебљини и саставу коре Црвене планете, али и настанку планета у Сунчевом систему.

Сонда Америчке свемирске агенције НАСА „Инсајт“ која се на површину Марса спустила још 2018. године забележила је више од 700 тектонских потреса умерене снаге.

Сеизмички таласи, познато је научницима, разликују се по брзини и облику у зависности од врсте материјала унутар планете кроз коју пролазе, те су на основу тога „Инсајтови“ инструменти могли да сниме обрисе унутрашњости Марса.

„Први пут имамо сазнање о величинама основних структурних елемената Марса“, наглашава Брус Банерд, геофизичар у Наси и руководилац мисије „Инсајт“.

Откривено је да је пречник Марсовог језгра око 3.660 километара, што значи да је већи и да има мању густину него што су научници процењивали. Састоји се углавном од гвожђа и никла, а лакши елементи, као што су сумпор, кисеоник, угљеник и водоник имају неочекивано велики удео.

Кора Марса се доста разликује од Земљине која је подељена на плоче које се крећу преко унутрашњег плашта. На неким местима испод океана кора се непрестано обнавља.

„На Марсу не постоји активна тектоника плоча и тамо се ништа слично не догађа. То значи да је кора Марса врло стара“, наглашава сеизмолошкиња Бриџит Кнапмејер-Ендрн са немачког Универзитета у Келну.

Откривено је да је просечна дебљина коре Марса између 24 и 72 километра.

Плашт Марса, смештен између коре и језгра, протеже се отприлике 1.560 километара испод површине. Његов састав је такође другачији од Земљиног, што значи да су ове две планете пре више од четири и по милијарде година настале од различитог материјала.

Пречник Марса износи 6.791 километар, а Земљин скоро дупло више, 12.755 километара.

Ова сазнања помоћи ће научницима да провере теорије о настанку планета, додаје Банерд.

„Ова сазнања ћемо применити не само на истраживање Марса, већ и свих осталих планета у нашем Сунчевом систему и шире“, наглашава научник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво