Читај ми!

И људи би, попут даждевњака, могли да регенеришу делове тела

Попут даждевњака, људи имају „неискоришћену“ способност регенерације делова тела, попут надокнађивања изгубљеног уда, нови су налази тима истраживача.

Аксолотл, мексички даждевњак, „шампион је регенерације" и способан је да регенерише готово било који део тела, укључујући мозак. 

Проучавање овог необичног водоземца помогло је стручњацима из МДИ Биолошке лабораторије у Бар Харбуру у држави Мејн, да закључе да људи имају „неискоришћену" способност регенерације. 

Фокусирали су се на разумевање зашто аксолотл никада нема ожиљке – или зашто не реагује на повреду на исти начин као што то чине мишеви и други сисари.

Открили су да имуне ћелије зване макрофаги утичу на раст ћелија ткива код даждевњака, док код мишева стварају ожиљке, ране и повреде.

Доктор Џејмс Годвин и његове колеге упоредили су молекуларну сигнализацију након повреде даждевњака из Мексика са оном код одраслог миша, који има ограничену способност регенерације.

Уместо да регенеришу изгубљене или повређене делове тела, сисари обично формирају ожиљак на месту повреде, што ствара препреку за регенерацију, објаснио је Годвин.

„Наше истраживање показује да људи имају неискоришћени потенцијал за регенерацију", објаснио је, додајући да би решавање проблема стварања ожиљака могло откључати тај латентни регенеративни потенцијал.

„Ако бисмо могли да спречимо настанак ожиљака код људи, могли бисмо побољшати квалитет живота", додао је.

Аксолотл је омиљени модел у истраживањима регенеративне медицине због свог јединственог статуса – природног шампиона регенерације.

Иако већина даждевњака има одређени регенеративни капацитет, аксолотл може да обнови скоро сваки део тела, укључујући мозак, срце, вилице, удове, плућа, јајнике, кичмену мождину, кожу, реп и још много тога.

Будући да ембриони и младунци сисара имају способност регенерације – на пример, људска одојчад могу да регенеришу срчано ткиво, а деца врхове прстију – вероватно је да одрасли сисари задржавају генетски код за регенерацију.

То отвара могућност да се једног дана могу развити лекови који би подстакли људе да регенеришу ткива и органе – изгубљене због болести или повреде уместо да формирају ожиљак.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво