Читај ми!

Загрљај два кита и „активност морске змије” у парењу за продужење врсте

На снимку који је забележен дроном за потребе научних истраживања, китови северног Атлантика, који су угрожена врста, „грле“ се и обавијају пераја један око другог.

Научници још нису сасвим сигурни шта то блиско понашање ових грандиозних животиња, које су окренуте једна према другој и „трљају” стомак о стомак значи и да ли је то тренутак парења за очување врсте.

На снимку су научници препознали северноатлантске китове, који на глави имају ознаке у виду мрља. Још почетком фебруара, истраживачи су почели да пребројавају китове и визуелно процењују њихову величину, бројност популације и целокупно здравље.

У пролеће китови мигрирају према северу из топлих карипских вода, ка хладнијим водама на североистоку САД и Канаде, где је више зоопланктона, којима се хране. У тим хладним водама ове морске грдосије се и паре.

Видео-снимак који је објављен, само је један од многих забележених дроном у заливу Кејп Код у Масачусетсу.

Научник Мајкл Мур из океанографске институције „Woods Hole” истакао да се већ дуже време прати здравље северноамеричких китова и начин њиховог размножавања:

„Фокус је очување угрожених врста и смртност, требају нам бебе, а китове не можете слушати стетоскопом. Од касних 90-их година, фотографисањем из ваздуха, пратимо живот китова.”

„Радимо са људима из акваријума који су заиста добри посматрачи китова како би нам помогли да пронађемо китове, а Брајан Скери је био са нама на локацији, правећи фотографије за свој рад у часописима", рекао је Мајкл Мур.

Како се китови грле

Појам „стомак на стомак", користи се у акваријуму у Новој Енглеској, а односи се на положај када животиње леже једна уз другу и „додирују" се стомацима.

"Пенис морског кита дугачак је 12 стопа, назван је  „морском змијом". На снимку смо видели пенисе кита у води, али нисмо забележили ниједан завршетак на правом месту. Китови имају највеће тестисе од свих сисара. И то зато што су мужјаци еволуирали да се такмиче једни с другим, не физички или насилно, за приступ женки, већ обимом пениса", напомиње истраживач Мајкл Мур.

Пошто се истраживања фокусирају на репродукцији, колико конзерватори могу да учине да подстакну такво понашање?

Понашање ће се догодити када женке буду спремне да затрудне и када буду пријемчиве. Прихватљивост ових животиња, зависи од њиховог здравља. Ако су у форми, дебели и спремни да се обавежу да затрудне, учиниће то.

Морамо водити рачуна о њиховом здрављу, тако што ћемо их више хранити, чувати их од мрежа у које се упетљају па се повреде, као и од судара са чамцима и бродовима, који могу да их усмрте.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво