Насин „Војаџер“ ухватио „брујање“ изван Сунчевог система

Ветеран међу свемирским летелицама и човековом руком направљен објекат који се највише удаљио од нас, чувени „Војаџер 1“ у простору изван Сунчевог система уочио је и снимио звуке. Узрок нискофреквентног брујања за сада није познат, али се претпоставља да потиче од плазме или међузвезданих гасова.

„Војаџер 1“ је објекат који је човек створио а највише се удаљио од нас. Један је од два свемирска брода која су лансирана пре чек 44 године и сада се налази ван Сунчевог система.

Инструменти на свемирском броду, који покушавају да анализирају међузвездани простор којим се креће, ухватили су звук, преноси Индипендент.

По свему судећи, у питању је бука која долази из простора изван граница нашег суседства. Изгледа да зујање емитују међузвездани гасови или таласи плазме који се налазе у углавном празном простору између звезда.

„Веома је слаб и монотон, јер се налази у уском фреквенцијском опсегу“, рекла је Стелла Кох Окер, докторанд у области астрономије на Корнелу, која је уочила константан звук.

Налази сугеришу да се са међузвезданим гасом догађа много више него што су научници раније мислили. Научници нису сигурни која активност би могла да буде узрок ове буке, али претпостављају да је то можда резултат „термички изазваних осцилација у плазми“.

Истраживачи се надају да ће анализом овог звука доћи до закључака о томе како међузвездани простор „комуницира“ са границом Сунчевог система и како ту границу – познату као хелиопауза – обликује шире међузвездано окружење.

Када је свемирска летелица „Војаџер 1“ изашла у простор иза хелиопаузе, ухватила је звуке комешања гаса који се налази у међузвезданом простору, а изазвало га је наше Сунце. Међутим, иза тог комешања чуло се непрекидно брујање.

„Звук који емитује међузвездани медијум је попут тихе или нежне кише. У случају силовитих експлозија у сунчевој атмосфери чује се нешто попут муња и грмљавине током олује нако чега се све опет смири и врати на благу кишу“, објаснио је професор астрономије Џејмс Кордс.

Иако је „Војаџер 1“ сада назамисливо удаљен од нас – чак 22 и по милијарде километара од Земље и не престаје да се удаљава – може да нам пошаље информације. То је ограничена количина података и истраживачи примају од летелице око 160 битова сваке секунде, што је много мање од 21 килобита које би могао да испоручи када је кренуо на пут.

Очекује се да ће „Војаџер“ наставити да анализира међузвездани медијум наредних неколико година, а истраживачи се надају да ће им неки од података омогућити да наставе да прате густину простора изван нашег Сунчевог система.

У раду објављеном у часопису Nature Astronomy истраживачи такође сугеришу да би будуће звездане мисије могле дати додатне детаље о том брујању плазме.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво