Читај ми!

Насин „Војаџер“ ухватио „брујање“ изван Сунчевог система

Ветеран међу свемирским летелицама и човековом руком направљен објекат који се највише удаљио од нас, чувени „Војаџер 1“ у простору изван Сунчевог система уочио је и снимио звуке. Узрок нискофреквентног брујања за сада није познат, али се претпоставља да потиче од плазме или међузвезданих гасова.

„Војаџер 1“ је објекат који је човек створио а највише се удаљио од нас. Један је од два свемирска брода која су лансирана пре чек 44 године и сада се налази ван Сунчевог система.

Инструменти на свемирском броду, који покушавају да анализирају међузвездани простор којим се креће, ухватили су звук, преноси Индипендент.

По свему судећи, у питању је бука која долази из простора изван граница нашег суседства. Изгледа да зујање емитују међузвездани гасови или таласи плазме који се налазе у углавном празном простору између звезда.

„Веома је слаб и монотон, јер се налази у уском фреквенцијском опсегу“, рекла је Стелла Кох Окер, докторанд у области астрономије на Корнелу, која је уочила константан звук.

Налази сугеришу да се са међузвезданим гасом догађа много више него што су научници раније мислили. Научници нису сигурни која активност би могла да буде узрок ове буке, али претпостављају да је то можда резултат „термички изазваних осцилација у плазми“.

Истраживачи се надају да ће анализом овог звука доћи до закључака о томе како међузвездани простор „комуницира“ са границом Сунчевог система и како ту границу – познату као хелиопауза – обликује шире међузвездано окружење.

Када је свемирска летелица „Војаџер 1“ изашла у простор иза хелиопаузе, ухватила је звуке комешања гаса који се налази у међузвезданом простору, а изазвало га је наше Сунце. Међутим, иза тог комешања чуло се непрекидно брујање.

„Звук који емитује међузвездани медијум је попут тихе или нежне кише. У случају силовитих експлозија у сунчевој атмосфери чује се нешто попут муња и грмљавине током олује нако чега се све опет смири и врати на благу кишу“, објаснио је професор астрономије Џејмс Кордс.

Иако је „Војаџер 1“ сада назамисливо удаљен од нас – чак 22 и по милијарде километара од Земље и не престаје да се удаљава – може да нам пошаље информације. То је ограничена количина података и истраживачи примају од летелице око 160 битова сваке секунде, што је много мање од 21 килобита које би могао да испоручи када је кренуо на пут.

Очекује се да ће „Војаџер“ наставити да анализира међузвездани медијум наредних неколико година, а истраживачи се надају да ће им неки од података омогућити да наставе да прате густину простора изван нашег Сунчевог система.

У раду објављеном у часопису Nature Astronomy истраживачи такође сугеришу да би будуће звездане мисије могле дати додатне детаље о том брујању плазме.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 12. мај 2021, 20:31) - Milun co jbasic, anonymous [нерегистровани]

Svedok slanja ojadzers

Jako dobro se se am svih detalja kada je Vojadzer 1a kasnije I Vojadzer 2.Poneli su sa so om mnogo podayaka, muzike.,grafikona,skicu naseg suncevog system sa orjentirom polozaja u Galaksiji... Pre toga su obisli nekoliko planeta spoljne Dela Suncevog system, poslali sa njih podatke, a zatim iskoristiti njihov gravitacije I katapultirani se prema I izlazi Kujperu a xati Ortu... Hvala na stal I'm informacija, od signala Koji su veoma slabi sa to like udaljenosti Ali zato su prijem.nici izuzetna snage I van atmosfere Zemlje... Pozdr...

(среда, 12. мај 2021, 16:47) - Vuja [нерегистровани]

Hm

Svaka vam čast na komentarima. Da li je plazma slana ili slatka, corona party u svemiru, kako može 45 god bez odrzavanja da radi, kako NASA mora da opravda novac i sl... Fascinantni su mi komentari zaista.
Moze satelit bez odrzavanja u svemiru da radi i hiljadu godina jer nema oksidacije.. Nije on na Zemlji već u svemiru.. Radi na solarni i gravitacioni pogon. Molim ljude da ne komentarišu nešto u šta nisu ni najmanje upućeni jer je ovo veoma veliko dostignuće naučnika koje zaista može pomoći u našem boljem shvatanju medjuzvezdanog prostora, sta se dešava u njemu, od čega je satkan itd...
Odličan tekst, pohvale za redakciju.

(среда, 12. мај 2021, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

Dal je

Dal je Voyager samo NASIN ili su se tu udruzile sve zemlje sveta!?

(уторак, 11. мај 2021, 23:50) - Metalurg [нерегистровани]

Može može

Svakako može kad se stvarno hoće. Imaš stare frižidere po 50 godina imaju i rade bez problema (imam jedan takav).
Druga je stvar što zbog profita danas sve radi ograničeno od 2-3 godine. Čak i metal se lije sa greškom da rikne što pre.

(уторак, 11. мај 2021, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

.

Pre 45 godina su se pravile stvari koke traju i dan danas, dok ove savremene traju do isteka garancije. Ljudi nisu ni svesni koliko je napredovala tehnologija, a svakodnevno koriste internet.

(уторак, 11. мај 2021, 21:42) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Kad Srbin ne razume,

baca na sumnju i loš humor!

(уторак, 11. мај 2021, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

Како су неозбиљни овакви "научни" прилози?

Брујање на 22 милијрде километара од Земље или најобичнија сметња у преносу информација? Ах да, заборавих, плазма је у питању... Како да не!

(уторак, 11. мај 2021, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Ovaj sajt nam je retka prilika da saznamo nešto iz sveta nauke. Ipak, nekima od čitalaca su ovakvi zanimljivi tekstovi kao Roršahov test...

(уторак, 11. мај 2021, 18:08) - Dragutin [нерегистровани]

Anjštajni

Čemu NASA? Čemu istraživanje svemira??
Vidite komentare. Mi sve znamo. Ne treba nam NASA.

(уторак, 11. мај 2021, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

?

Etar, duh sveti, ne treba da se objašnjava... Nadam se da će jednom neko platiti za objavljivanje ovakvih "komentara".