Читај ми!

„Петница опен“ – онлајн семинар за све љубитеље науке

Настављајући традицију дугу 39 година, Истраживачка станица Петница ће и ове године организовати програме за ученике основних школа, а управо је кренуо и онлајн „Отворени семинар“ који осим полазника могу да прате и сви заинтересовани љубитељи науке.

Искуство стечено прошле године помогло је да Истраживачка станица у Петници и ове године настави са својим програмима. Како наводи програмски директор, Никола Божић у току су припреме за летњу школу за основце која ће бити одржана током августа и септембра.

„Сигуран сам да ће у мањим групама које смо организовали, са много рада на отвореном, предавањима у природи и рад у лабораторијама у малим групама, што се показало успешно и ефикасно, и ову годину успешно искористити за преко две стотине садашњих седмака и седмакиња“, додаје Божић.

Пријављивање ученика траје до 20. маја, а могу да се пријаве сви ученици седмог разреда који имају интересовање или мотивацију за додатна знања из природних, друштвених или техничких наука. Школски успех и оцена нису пресудне, већ мотивација.

Многе научне дисциплине које се изучавају у Петници се не изучавају као посебни предмети у школама. Поједине теме се обрађују у оквиру неких школских предмета, а има и оних са којима се ученици не срећу чак ни до краја средње школе, напомиње саговорник Бранка Веселиновића.

„Трудимо се да науку представимо широко, интердисциплинарно, да представимо везу која постоји међу дисциплинама и да их, пре свега, уведемо у свет истраживања, критичког размишљања и сагледавања природе и друштва, јер то је важно за њихов живот без обзира да ли ће се бавити науком“, сматра програмски директор Петнице.

„Петница опен"

Април месец је месец „Отвореног семинара“ у Петници који треба да премости време до маја када ће средњошколци стићи у кампус.

У наредне две недеље, свакога дана, у преподневном и поподневном термину биће организована предавања и радионице из свих научних области предвиђених за ову годину.

Ученици ће имати прилику да слушају еминентне предаваче и учествују у радионицама, али предавања могу да прате сви заинтересовани, а не само полазници и сарадници, јер ће бити стримовани преко друштвених мрежа, а на крају ће бити доступна и на званичном Јутјуб каналу Истаживачке станице.

„Теме су врло модерне и врло актуелне. Неке су и тешке и можда неће свима бити разумљиве, али то је оно што је циљ у Петници, да их изазовемо и да их подстакнемо на додатни рад и додатно размишљање и надам се да ћемо овом серијом предавања отворити Петницу за све наставнике, родитеље, баке и деке и све будуће полазнике да разумеју мало боље науку и оно што ми у Петници радимо“, наводи Божић.

Сарадња са школама

Преко 500 школа из наше земље шаље своје ученике на програме у Петници. До пандемије организовани су семинари и за наставнике како би се подстакли и подржали они наставници који имају жељу да додатно раде на наставним садржајима. Њима су представљане актуелне теме из различитих научних области, али и новитети из методике наставе и педагогије које им могу бити од користи.

„Многе школе се јављају и одлучују да доведу своје ученичке секције на једнодневне програме у Петницу. Имамо чак и примере школа из окружења које су долазиле и са којима смо заједнички правили програм за њихове одабране ученике. Долазиле су школе из Вараждина, Марибора, Загреба, Бањалуке, Подгорице и тако даље“, наглашава Никола Божић.

Повратак на „нормално" стање

Искуство из претходних годину дана показало је да је улога школе и друштвена и да је неопходно дружење, интеракција, вршњачка интеракција и сарадњи са ауторитетом, наставником и професорима у менторској улози, што није било могуће покрити кроз онлајн рад.

Међутим, са друге стране, постоје могућности онлајн наставе које до сада нисмо користили довољно, сматра Божић. Могућност да доведете еминентне научнике и професоре и са другог континента, да проведете ученике кроз лабораторије, да им омогућите да преко свог рачунара управљају телескопом у некој опсерваторији подиже интерактивност наставе на виши ниво.

„Сигуран сам да ћемо искуства из ове принудне године онлајн образовања искористити на добар начин и ми у Петници ћемо сигурно проширити количину садржаја који ће бити доступни нашим полазницима, а са друге стране отворићемо многе садржаје који ће бити доступни свима који воле науку“, каже на крају гостовања Никола Божић, програмски директор Истаживачке станице у Петници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво