Читај ми!

Две и по милијарде тираносауруса је ходало Земљом

Научници су први пут направили процену колико тираносауруса је током историје ходало нашом планетом.

Број до ког су дошли је помало невероватан – 2,5 милијарди тираносауруса је живело током 2,4 милиона година постојања те врсте.

Студија, објављена у часопису Сајенс (Science), могла би да помогне у даљим проучавањима и моделовањима.

„Сјајно је што смо могли да одредимо број. Неки људи су ме питали колико је наша процена слична или различита од других. Одговор је да не знам, јер других процена до сада није било“, објашњава Чарлс Маршал, директор Музеја палеонтологије на Универзитету Калифорнија.

Однос телесне масе и густине насељености

Тим стручњака није могао да користи ограничене фосилне трагове и извештаје да би проценио укупну популацију, па су користили Дамутов закон.

По њему се процена добија односом између густине насељености и величине, односно тежине.

Користи се у популационој екологији и уопштено подразумева да што су животиње веће имају мању густину насељености на одређеној територији.

Стручњаци су онда урачунали просечну телесну масу тираносауруса и узели за просек 5.200 килограма.

Имајући то у виду, израчунали су да би та врста имала густину насељености од једног примерка на око 100 квадратних километара.

Како су дошли до 2,5 милијарди?

Са овим податком и утврђеним географским подручјем које је врста насељавала, дошли су до тога да је око 20.000 тираносауруса живело у сваком тренутку током периода постојања те врсте на Земљи.

Онда су помножили тај број са бројем генерација, који је добијен тако што су за просечан животни век јединке узели 19 година и са тиме поделили укупан период постојања врсте.

Тако су израчунали да је било око 127.000 генерација тираносауруса што помножено са бројем од 20.000, колико је свака генерација бројала, значи да их је укупно живело нешто више од 2,5 милијарде.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво