Читај ми!

Пекар, лекар, апотекар... У којим професијама је највише алкохоличара

Одређене врсте послова повезане су са чешћим конзумирањем алкохолних пића, сугерише ново истраживање.

Студија би могла да помогне у информисању јавног здравља и у реализацији програма превенције и лечења алкохолизма, наводе истраживачи. 

Квалификовани радници у производној и грађевинској индустрији имају тенденцију да конзумирају више алкохола, показало је истраживање које је проучавало људе старости од 40 до 69 година.

У међувремену, мање је вероватно да ће они који су запослени у другим занимањима као што су она у просвети, неумерено пити алкохол.

Према студији, власници барова имају три пута већу вероватноћу да ће бити под јаким утицајем алкохола, од људи који се баве другим пословима.

Свештенство, физичари, геолози, метеоролози и лекари - најмање су подложни алкохолисању, показало је истраживање.

Поређења професија са учесталошћу конзумирања алкохола, урадио је тим истраживача са Универзитета у Ливерпулу.

Др Ендрју Томпсон, један од аутора студије, са Универзитета у Ливерпулу, рекао је: „Тешка конзумација алкохола повећава ризик од физичких и менталних повреда. Наше истраживање пружа креаторима политика и послодавцима увид у то који сектори могу имати највише стопе конзумирања алкохола".

Аутори су анализирали податке о 100.817 људи из Велике Британије.

Учесници у истраживању су пријављивали свој недељни или месечни унос алкохола и занимање, а њих 17.907 добило је обележје категорије лица које врло често пију алкохол (пијанци).

Жене на руководећим позицијама чешће „потежу за чашицом" 

Жене се класификују као особе које врло често пију алкохолна пића ако су у року од недељу дана попиле више од 35 јединица - што је приближно количини пића из три и по боце вина или више од 17 пива пива слабе јачине.

Мушкарци су класификовани као пијанци ако конзумирају више од 50 јединица - што је пет боца вина или 25 пива пива слабе јачине.

Повезивање између занимања и пијанстава разликовало се код мушкараца и жена, показало је истраживање објављено у BMC Public Health.

За мушкарце су послови који су највише повезани са алкохолизмом - трговачка занимања, док су руководеће позиције код жена биле повезане са већом количином алкохола које попију.

Занимања која су повезана са најнижим стопама пијанства мушкараца били су свештенство, здраство и урбанизам, у поређењу са школским секретарима, биолошким научницима, биохемичарима и физиотерапеутима за жене.

„Уочене разлике код мушкараца и жена у повезаности занимања и пијанства могу указати на то како радно окружење, заједно са полом и другим сложеним факторима, утиче на склоност ка алкохолизму. Тако послодавци могу да интервенишу одређеним мерама, и да раде у корист и запослених, али и шире економске заједнице, што ће резултирати и индиректним повећањем продуктивности", додао је др Томпсон.

Истраживачи додају да су потребна додатна истраживања о томе у чему леже конкретни разлози повезаности конкретне професије са честим пијанствима.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво