Читај ми!

Орали њиву, па нашли кип стар 500 година

Пољопривредници у региону Хуастека на обали Мексичког залива, орали су када су открили предмет за који су првобитно претпоставили да је обичан камен. Даљим ископавањем, утврдили су да је реч о кипу високом око три метра.

Кип представља фигуру жене, а како извешата АП, стручњаци сматрају да датира из периода између 1450. и 1521. године.

Пошто су испитали вредан проналазак, додали су да је кип - први такве врсте пронађен у овом региону. 

Претпоставља се да скулптура приказује неку особу из елитног слоја друштва, или да је у питању приказ богиње-владарке.

Локални пољопривредници кип су пронашли у близини рушевина Ел Тајин и ацтечког града Тукпан, на подручју које претходно није идентификовано као археолошко налазиште.

С обзиром на то да у околини нису пронађени слични историјски предмета, тим истраживача сугерише да је скулптура можда премештена на ову локацију са свог првобитног места.

На основу одеће и општег изгледа особе коју кип представља, археолог Марија Евгенија Малдонадо Вите каже да дело приказује владарку или необичан спој богиње Тим са једном од  владарки високог друштвеног статуса.

На кипу је приказан и украс за косу, огрлица, дуга одећа, што има извесне сличности са стилом младих жена Амајаца које су изгледале тако да личе на богиње плодности.

Иначе, како наводи археолог Сузан Џилеспи, жене су у пред-хиспано доба биле веома цењене и свој утицај су драстично изгубиле после освајања ових крајева. Зато, како додаје, овај кип можда и није тако велико изненађење.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво