2020 била је година Зума

2020 била је година Зума

Током пандемије корона вируса популарност апликације за видео конференције Зум (Zoom) значајно је порасла, са 10 милиона дневних корисника у децембру 2019. на 300 милиона у априлу 2020.

Од јануара до априла на тој платформи одржани су видео позиви у трајању од две хиљаде милијарди минута.

Захваљујући Зуму, пословање је могло да се настави и током пандемије и мера затварања, али апликација је такође постала посредник у одржавању састанака влада, кулинарских курсева, уметничких радионица, тренинга и божићних забава.

Занимљиво је да је, у конкуренцији Епла, Гугла, Мајкрософта и Фејсбука, Зум доспео на врх, а разлог за то се налази у његовој приступачности, нешто чему би сви технолошки производи требало да теже, пише британски лист Индипендент.

За почетак, Зум је бесплатан, за разлику од Еплове апликације Фејстајм (Face Time) коју могу да користе само власници скупих Еплових производа.

Такође не захтева да корисник има неки налог, као што је случај са апликацијом Гугл мит (Google Meet).

Сви ти фактори учинили су Зум веома популарним, иако његов пут ка врху није ишао без проблема.

Рад од куће током пандемије навео је многе компаније да користе апликације као што је Зум за истовремене позиве. Тај тренд ће бити настављен и 2021. године, па и дуже, сматра професор на Харвардској пословној школи Рај Чаудри, стручњак за праксу рада на даљину.

Популарност овог софтвера за видео позиве ће можда ослабити када пандемија прође - вредност његових акција је опала када је направљена вакцина против корона вируса.

Чаудри ипак верује да ће Зум и даље бити коришћен на послу, додајући да је његова вредност у томе што је виртуелним позивима "лице у лице" смањивао границе и ублажавао хијерархију међу запосленима.

Ипак Зум би могао да добије озбиљну конкуренцију, и то од Мајкрософтове апликације Тимс (Teams), која је намењена комуникацији пријатеља и породице, али и за пословне сврхе.

Апликација је већ почела да расте, од 44 милиона дневних корисника у марту 2020, на 115 милиона активних корисника у октобру.

Ако је пандемија нешто показала, то је да је будућност несигурна, али Зум је за сада у предности, пише британски лист.